Arbeidsgiver må passe på skriverfare

Arbeidsgiver må passe på skriverfare

Det er arbeidsgivers ansvar at ansatte ikke utsettes for skadelige laserprintere, mener Arbeidstilsynet.

Forrige uke avslørte en undersøkelse at enkelte laserskrivere slipper ut helseskadelige partikler. Spesielt skrivere fra HP kommer dårlig ut. Dersom dette stemmer, er svært mange arbeidsplasser utsatt, da skrivere ofte befinner seg i samme rom som de ansatte. Som Computerworld skrev på fredag, har det svenske arbeidstilsynet allerede påpekt at slike skrivere bør stå i et eget isolert og ventilert rom.

Det norske arbeidstilsynet sier i dag til Computerworld.no at dette er en interessant problemstilling, men at de foreløpig kun ønsker å henvise til arbeidsmiljøloven. Her fremkommer det at det i første rekke er arbeidsgiveren som har ansvaret for at ingen blir syke på grunn av forhold på arbeidsplassen. Rådgiver Torstein Kvakland sammenligner med sveising.

LES OGSÅ: Laserskriveren kan gi kreft

- Ved for eksempel sveising produseres det giftige gasser. Forurensningen fjernes mest effektivt ved hjelp av et punktavsug. På denne måten kommer ikke de giftige gassene i pustesonen til arbeidstakerne, forklarer han, før han påpeker:

- Men det er jo en forutsetning at arbeidsgiveren er klar over at printeren eventuelt påfører skade. Vi kan takke forskning for at vi blir oppmerksomme på denne typen luftforurensing.

Slår tilbake

Da rapporten ble kjent, var representanter fra HP først tilbakeholdne med kommentarer. Men i dag avviser selskapet at skriverne er så farlige som undersøkelsen skal ha det til. Gjennom PR-byrået Porter Novelli slår HP-visepresident Tuan Tran tilbake.

- Etter en foreløpig gjennomgang av rapporten er HP verken enig i konklusjonen eller de dristige utsagn forfatterne har kommet med i pressen. Vi tror ikke at det er en sammenheng mellom luftforurensing fra printere og noen form for offentlig helsefare, skriver Tran.

Forskere ved Lawrence Berkeley National Laboratory, som er en fasilitet under det amerikanske energidepartementet, hevder også, ifølge amerikanske Computerworld, at det er for tidlig å konkludere med at partikler fra toneren er helseskadelige.

Les om:

IT-Helse