Behandler diabetes på mobiltelefonen

Nordmann med doktorgrad i mobil diabetesdagbok.

Publisert Sist oppdatert

En ny norskutviklet løsning kan hjelpe diabetespasienter å ta bedre vare på seg selv. Systemet bruker mobiltelefoner til selvhjelp, og går etter en begrenset testfase inn i et EU-prosjekt.

Systemet går ut på at data fra stegtelleren og blodsukkermåleren kommer inn trådløst og automatisk og gir brukeren en lettvint måte å følge med i hvordan helsa utvikler seg.

I desember disputerte Eirik Årsand, som står bak prosjektet, til sin doktorgrad om denne diabetesdagboken.

246 millioner

Diabetes er i ferd med å bli en av de viktigste sykdommer i verden. Bare i Norge er 265 000 personer rammet av diabetes. Mange har ennå ikke fått diagnosen, og lever i dag med diabetes uten selv å vite om det.

Hvert år blir mellom 6000 og 7000 nordmenn rammet av diabetes. På verdensbasis regner man med at 246 millioner mennesker er rammet av diabetes. Prognosene tyder på at dette tallet vil være fordoblet innen 2025, ifølge Wikipedia.

Lever med diabetes

Diabetes-teamet ved Nasjonalt senter for telemedisin har kommet langt siden de startet de første forsøkene i 2005. Sammen med de andre forskerne og systemutviklerne har Årsand brukt de fire siste årene på å bygge ut dette systemet i sitt doktorgradsarbeid.

- Det hadde ikke vært mulig å utvikle dette verktøyet uten å involvere de som lever med diabetes over så lang tid som to år, sier Årsand på NSTs sine nettsider.

Han forteller at han ikke kjenner til andre tilsvarende prosjekter som har inkludert brukerne i så stor grad som dette prosjektet.

Verktøy i hverdagen

Systemet tar utgangspunkt i at vi i dag har med oss mobiltelefonen nesten uansett hvor vi er. Dessuten er telefonene i ferd med å bli mer som datamaskiner som du kan ringe med. Det åpner for nye muligheter.

- Blodsukkermåleren sender blodverdiene trådløst til telefonen, og det samme gjør stegtelleren som vi laget for to år siden. I tillegg kan brukeren enkelt legge inn opplysninger om kostholdet sitt. Og verktøyet fungerer som et praktisk hjelpemiddel i hverdagen, forteller han.

Dermed samles og lagres alle verdiene på telefonen, og du får oversikten over hvordan blodsukkeret utvikler seg, hvor aktiv du har vært og hvor sunt kosthold du har klart å holde.

Det gir deg bedre muligheter til å følge med og endre både kosthold og aktivitetsnivå etter hvordan blodsukkeret oppfører seg.

Les mer på NSTs websider.