Blackberry fra leveren

Blackberry fra leveren

Nytenkende leger transplanterer lever ved hjelp av mobiltelefoner.

Blackberry-telefoner kan hjelpe å gi den rette leveren til den rette personen.

I en test har leverkirurger og transplantasjonsenheter startet bruk av den avanserte mobiltelefonen for å finne riktig donor for folk som står på ventelisten.

Testen ved det britiske helseorganisasjonen med det flotte navnet "University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust" varer i to måneder. Organisasjonen omfatter to universitetssykehus, Queen Elizabeth Hospital og Selly Oak Hospital.

Ved hjelp av Blackberry-telefonene kan fagfolket fortere finne ut hvem passer til en levertransplantasjon, skriver E-health Insider.

Aktuelle kandidater

- Informasjonen styres av de som jobber som transplantasjonskoordinator, som innføre datene i systemet. Alle som jobber med det har direkte tilgang til relevant informasjon, blant annet pasientnavn, alder og blodtyper. Slik informasjon kan filtres for å finne fort frem til aktuelle kandidater, forteller prosjektlederen Rachel Brazier til magasinet.

I første omgang vil et lag på ti helsespesialister benytter seg av Blackberry-infrastrukturen. Det gir dem en lettere arbeidsdag.

- Før måtte alle transplantasjonsledere og kirurger til enhver tid ha med seg en oppdatert papirkopi av ventelisten på transplantasjon for å kunne reagere nøyaktig på hendelser, og velge riktig pasient, forteller Peter Ashcroft, en av koordinatorene.

Levertransplantasjon er en av de vanskeligste typer transplantasjon. Leveren er et viktig organ som også kalles «kroppens kjemiske fabrikk». For transplantasjon er man avhengig av at det kommer en lever tilgjenglig, og ofte er potensielle donorer unge mennesker som har vært utsatt for en ulykke. Da må det bestemmes hvem kan ta imot organet.

Utvikler grensensittet

Ifølge Brazier gir systemet gode forbedringer fra dagens praksis.

- Vi får veldig gode tilbakemeldinger. Applikasjonen er fortsatt under utvikling, slik at vi kan implementere innspill fra fagfolk inn i den under testperioden. Vi tilpasser både innholdet og grensesnittet etter behov, sier hun.

Testen varer til slutten av august. Fungerer alt bra, overføres den til alle spesialister i organisasjonen.

Les mer om helse og it i Computerworld Helse.

Les om:

IT-Helse