Bygger helseportal for Bosnia-Hercegovina

Bygger helseportal for Bosnia-Hercegovina

Intervensjonssenteret og it-avdelingen ved Rikshospitalet har startet arbeidet med å bygge en nettbasert helseportal i samarbeid med bosniske myndigheter.

I januar startet arbeidet med å bygge en nettbasert helseportal i samarbeid med Bosniske myndigheter.

- Bosnia-Hercegovina ligger langt etter Norge når det gjelder åpenhet og oversikt over de helsetjenester som er tilgjenglig, samt hvilke rettigheter pasientene har. Det er fremdeles slik at det lønner seg å kjenne noen for å komme til i systemet og det er et problem for helsemyndighetene i landet, sier overlege Jacob Bergsland ved Intervensjonssenteret på websiden til Rikshospitalet. .

Likhet for alle

- Ved å bygge opp en mulighet for alle å finne frem til det samme tilbudet, håper vi å bidra til større åpenhet og trygghet rundt helsetjenester, understreker Bergsland. Bosnia-Hercegovina har to helsedepartementer og to helseministre, en i hver av de to etniske gruppene, sier han videre.

Det er ikke første gang Rikshospitalet og intervensjonssenteret har prosjekter i Bosnia-Hercegovina. Samarbeidet går helt tilbake til 1995 da norske leger dro inn med medisinsk utstyr for å hjelpe til etter krigen. Det var starten på et langvarig medisinsk samarbeid.

- I Tuzla er det gitt opplæring innen hjertemedisin og hjertekirurgi, Bosniske leger har hospitert ved Rikshospitalet og det er gitt opplæring via Telemedisin. De har også fått kursing i bruk av nytt og avansert medisinsk utstyr, som for oss er dagligdags, forteller Bergsland. - Bosnierne har mye kompetent arbeidskraft, så vi tilbyr bare vår ekspertise for å hjelpe dem videre.

Les mer her.

Les om:

IT-Helse