Bytt ut små skjermer

Bytt ut små skjermer

Skjermer som er for små eller for store senker produktiviteten på jobb, viser en ny undersøkelse.

Det er bra å gi de ansatte større skjermer, men blir de for store, går det ut over produktiviteten. Det fungerer også positivt å jobbe med to eller flere mindre skjermer, kommer frem i en undersøkelse som den amerikanske kommunikasjons-professoren James Anderson ved University of Utah har gjennomført.

Anderson startet skjermforskningen allerede i 2003 og har nå kommet med en oppfølgingsrapport. Ifølge skjermeksperten er det å jobbe med flere skjermer bra, men aller best er én stor skjerm. Men skjermen må ikke bli for stor, mener forskeren.

I prosjektet har Anderson testet personer med både to 20 tommer-skjermer, 18 tommer, 24 tommer og en 26 tommer. Testpersonene måtte uføre ulike handlinger, som å skrive i Word eller jobbe med regnark, på de ulike skjermene.

Bytt ut

For folk som jobbet med en 18 tommer-skjerm gikk produktiviteten opp med hele 44 prosent på tekstbehandling og 29 prosent på regnark med en gang de satte seg bak en 20 tommer-skjerm.

Etter at 20 tommeren ble byttet ut med en 24 tommer skjerm gikk produksjonen enda mer opp. Men etter det stoppet produksjonsveksten. Særlig jobbing med regnark ble en del dårligere etter at en skjerm på 26 tommer ble plassert på skrivebordet.

Ifølge forskeren selv er resultatene ikke vanskelig å forklare.

- En større skjerm gir mer plass til å jobbe med flere vinduer samtidig, og det vil øke produksjonen, særlig med regnark. Samtidig trenger du ekstra konsentrasjon for å forholde deg til flere vinduer. Dette viser seg at ved 26 tommer dette går på bekostning av produktiviteten, sier Anderson ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Anderson råder bedrifter og andre virksomheter å skaffe sine ansatte to 20 tommer skjermer eller en 24 tommer for å få best utbytte.

- Det som er verst er å jobbe med en skjerm som er 17 tommer. Hvis alle selskaper i USA skulle bytte ut sine 17 tommer-skjermer vil de være et gedigen løft i arbeidsproduktiviteten til landet.

Ifølge Anderson står det fremdeles rundt 19 millioner av disse for små skjermene på skrivebordene rundt omkring i landet.

Forskningen er forøvrig sponset av skjermfabrikanten NEC, men ifølge Anderson har de ikke lagt føringer for undersøkelsen.

IT-Helse