Disketten ikke død i helse-Norge

Disketten ikke død i helse-Norge

Hvert år sendes det 48.000 disketter ut til fastlegene.

Glem cloud computing, virtualisering, fiberbredbånd og smarte telefoner. I Norge, ofte omtalt som "verdens fremste land på teknologi", er en del av kommunikasjonen i helsesektoren basert på disketter.

Ja riktig, "disketter". Det er et bærbart lagringsmedium, som lagrer digital informasjon på sirkelformede magnetplater, og for alle som er født etter 1985 noe som de neppe har brukt. Som Wikipedia beskriver:

"I dag har minnepinner (USB), skrivbare CD-/DVD--plater og datanettverk tatt over mange av oppgavene diskettene i sin tid ivaretok."

Sony sluttet i år med produksjon av disketten, og grunnet avgjørelsen med at det er for lite etterspørsel.

Vet ikke hvorfor

Men diskettdøden har ikke nådd frem til norske leger, som fremdeles bruker dette utrangerte datautstyret. Problemet er kjent, vi meldte om det norske "diskettvelde" allerede i 2008.

Men nå har nettavisa E24 tatt for seg nye tall, og tatt en spørrerunde langs eksperter.

- For å være helt ærlig så vet jeg ikke hvorfor vi ikke har gått over til elektronisk utsendelse før, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Mathisen, til E24.

Siden fastlegeordningen ble innført i 2001 har norske leger mottatt oppunder én halv million datadisketter. Hver måned postlegges disketter med oppdaterte pasientlister til landets drøyt 4000 fastleger. I løpet av et år utgjør det rundt 48.000 disketter, ifølge E24.

1,3 millioner

Listene inneholder bytte, inn- og utmeldinger av fastlegeordningen. Selv uten endringer sendes disketten ut.

- Det koster myndighetene rundt 1,3 millioner kroner å sende ut diskettene hvert år. En dyr og gammeldags løsning, sier Mathisen.

Mathisen forteller at direktoratet har utviklet en løsning for distribusjon av fastlegelister elektronisk over nett. Programmet har vært klar til å testes mot legenes journalsystem siden høsten 2009.

Mathisen venter nå på at leverandørene av legenes journalsystem skal gjøre plass i sine systemer for mottak av listene.

- Journalleverandørene gjør oppdateringer av sine systemer to ganger i året og vi håper på at dette skal komme på plass ved neste oppdatering i oktober. Men jeg kan ikke gi noen garantier for at det kommer på plass da. Det er opp til journalleverandørene, legger han til.

Les om:

IT-Helse