Dyr teknologi

Dyr teknologi

KOMMENTAR: Vi må bruke mer penger på sykehus-it, hvis det ikke mindre.

Det er mange i helsesektoren som er skeptiske til teknologi og it-leverandører. De frykter at tungvinte, dyre løsninger, som gjør hverdagen på sykehuset eller legekontoret unødvendig vanskelig, og tar fokuset vekk fra det viktigste: Pasientene.

Denne skepsisen får næring av en rapport fra Harvard Medical School, som slår fast at datateknologi ikke har spart sykehusene for penger. Det er en nedslående konklusjon, også for Barack Obama, som med sin helsereform ønsker å investere vesentlig i ny teknologi.

Studien bak rapporten er omfattende, og evaluerer 4.000 amerikanske sykehus i en periode på fire år. Ifølge studien overgår kostnadene til implementasjon og drifting av sykehus-it, enhver forventning til innsparinger. Alt for mye av programvaren i helsevesenet er skrevet for administrasjonen, og ikke for leger, sykepleiere eller laboranter.

-- Problemet er at datasystemer stort sett er bygd for regnskapsavdelingen og ledelsen, men ikke for helsepersonal og pasienter, sier en av forskere bak studien, David Himmelstein, til Computerworld US.

Og verre blir det. Himmelstein slår fast at teknologien som er i bruk i dag, bare har en liten positiv effekt på kvaliteten på helsetilbudet, og ingen på det totale kostnadsbildet.

-- Først bruker et sykehus 25 millioner dollar på selve datasystemet, så ansetter de masse folk å drifte det. For legene er resultatet stort sett at de bruker mer tid på å føre inn dataene.

Studien kommer på et mildt sagt uheldig tidspunkt, rett før den føderale regjeringen starter med å pumpe inn hele 19 milliarder dollar (det er altså 106 milliarder kroner!) i incentiver, for at helsevesenet skal komme seg over på elektroniske pasientjournaler. Basert på Health Information Technology for Economic and Clinical Health Act, vil det utbetales opp til 64.000 dollar for hver lege som kvitter seg med papirjournalene.

Auda, den satt. Til og med i USA er dette mye penger å bruke på noe som tilsynelatende ikke fungerer.

Så skal vi da dra slutningen at it i helsevesenet er en dårlig investering? Det har vært mange håpløse prosjekter, og vi vil se noen av dem i fremtiden også. Teknologien utvikler seg i rasende fart, og det blir feil å bare se tilbake.

Etter min mening er konklusjonen at vi må bruke mer penger på it, på forskning og på fremtiden. Helsevesenet og leverandørene må snakke mer sammen. Og vi trenger bedre sentral styring fra myndighetene, som har ressurser til å stille krav og følge opp prosjekter.

Les om:

IT-Helse