EU krever felles løft for helse-it

EU krever felles løft for helse-it

Helsedepartementet trenger hjelp til digitaliseringen.

EU-ministrene vil ha mer oppmerksomhet rundt bruk av teknologi i helsesektoren. I en strategisk plan som staker ut veien de neste ti årene skriver ministrene at en nøkkel til bedre bruk av it i helsesektoren er samarbeid mellom ulike politiske enheter. Det høypolitiske ehelsemøtet ble mandag avholdt i Barcelona, samtidig som konferansen World of Health It (Wohit) starter i den katalanske hovedstaden.

- Vi må til en situasjon hvor dette blir mer et prosjekt på tvers av samfunnet. Departementer må samarbeide og ehelse må løftes av flere samtidig, sier Ilais Iakovidis, fungerende leder i EUs divisjon for helse og it, til Computerworld It-helse.

- Hjelp helseministeren

- Helseministeren kan ikke gjøre dette alene. Det er rett og slett for dyrt og for stort for helsedepartementet å gjennomføre digitaliseringen av helsesektoren. Derfor må vi nå gå inn i en periode hvor flere må slå kreftene sammen, sier han.

Iakovidis innser at dette er en vanskelig politisk øvelse. Tradisjonelt er de ulike politiske ansvarsområder atskilt, og det kan ta tid for å få en slik tverrfaglig visjon kan gjennomføres.

- Dette er en fellesoppgave. Helseministeren må få hjelp av næringsministeren, ministeren med ansvar for telekommunikasjon, de som har ansvar for digitalisering av det offentlige, og så videre. Først da oppstår en bærekraft som er sterk nok, sier Iakovidis.

Wohit

Wohit er Europas svar på enorme Himss som i USA samler opptil 30.000 mennesker rundt helse og it. I Europa har messen og konferansen vokst til 3000 deltagere.

- Vi ser at markedet i USA er mye mer modent og mye lettere tilgjengelig fordi det er ett land. I Europa er vi på rett vei, men det må mye arbeid til. At Wohit vokser er et godt tegn på at ting er i ferd med å endre seg i Europa, sier Jeremy Bonfini i Himss.

Også Neelie Kroes, videpresident for Europakomisjonen, mener det er på tide at det skjer mer.

-Vi, ministre, regjeringer og EU, har laget en liste over hvordan vi skal jobbe med dette fremover. Man kan ikke si lenger, digitaliseringen av helsesektoren er noe som kommer senere. Tid er ikke vår venn. Vi må bygge et felles helsemarked i Europa, sier hun

Det ble også offentliggjort at neste Wohit avholdes i mai 2011, i Budapest, Ungarn.

IT-Helse