Facebookvenner med pasientene

Facebookvenner med pasientene

Sosiale medier setter sykepleiernes yrkesetikk på prøve. - Kast Facebook, mener Helsedirektoratet.

Sykepleiere skriver om jobben sin på Facebook og andre sosiale medier. Det kommer frem i en undersøkelse som er gjennomført av tidsskriftet Sykepleien.

Ifølge resultatene fra spørrerunden deler én av fire sykepleiere opplysninger fra jobbhverdagen på nettet.

Flere mener det er greit å være venn med pasientene sine på Facebook, skriver Sykepleien.

34 prosent av dem er på Facebook, Twitter eller Instagram i løpet av arbeidsdagen, men det er kun halvparten som har drøftet med arbeidsgiver hvordan de skal oppføre seg i sosiale medier. Uvissheten om hva som er greit, skaper etiske dilemmaer knyttet til taushetsplikt, pårørende og pasienter.

Nettsurfing på nattevakt

- Alt som gjelder helse og omsorg av enkeltpersoner innehar sensitive personopplysninger. Det er lett for pasienter å bli gjenkjent i små miljøer når de beskrives eller avbildes. Det er et brudd på taushetsbestemmelsen, og det skal ikke skje, sier Tor Ottersen, seniorrådgiver i Helsedirektoratet til Dagsavisen .

Han forteller om sykepleiere og leger som sitter alene på nattevakt og surfer på institusjonens datamaskin der de skriver om jobben og pasienter på Facebook.

- Det har nok hendt at deres beskrivelser blir for detaljerte, sier Ottersen og viser til ansatte som klager over hvor kjedelig de har det og over ubehagelige pasienter som den håpløse gamlefaren som stønner og skriker.

- Det blir noe uetisk over det hele. Du kan lese avisen hvis du har nattevakt. Mitt personlige råd er: Kast Facebook, sier han.

Les om:

IT-Helse