Fattig sykehus - dyrt it-system

Et av Nederlands fattigste sykehus har valgt et av de dyreste it-systemene. - Vi må tenke langsiktig, sier de.

Publisert Sist oppdatert

Radboud-sykehuset i den nederlandske byen Nijmegen er i ferd med å bli et av de mest moderne i Europa.

Det henger sterkt sammen med forskningssenteret Radboud Reshape & Innovation som ledes av Lucien Engelen. Engelen er blant annet organisatorene av TedX Maastricht, Future og Health, og han har tette bånd med innovasjonsmiljøer i Sillicon Valley.

Innovasjonssenteret står bak mange nye initiativ, som går i takt med den raske endringen helsesektoren gjennomgår, både på grunn av nye teknologi og sterk økende kostnadspress. I sin rolle som direktør for innovasjonssenteret og som styremedlem i Radboud Nijmegen er Engelen en sentral person i innføringen av et nytt omfattende it-system for sykehuset.

Radboud Nijmegen valgte systemene fra det amerikanske selskapet Epic.

Epic står bak systemene i den amerikanske helsekjeden Kaiser Permanente, av mange ansett som den største suksessen på digitalisering av helseprosessor. Også i Norge snuses det forsiktig på Epic. Selskapet leverer nærmest alle systemer et sykehus trenger, og dermed slipper it-avdelingen mange ressurskrevende integrasjonsprosjekter.

Men til tross for at Epic i mange år har besøkt europeiske helsemesser er Radboud bare det andre store sykehuset i Europa som velger systemene. Det første er også i Nederland, Spaarne sykehus. Epics kontorer i Nederland er derfor, sammen med et i Dubai, det eneste utenom hovedkontoret i Wisconsin.

Blant de fattigste

Nijmegen-sykehuset har i dag ca. 580 ulike datasystemer. Målet er at dette skal reduseres til ett.

- Det har vi planlagt 15 måneder for å få til, smiler Engelen.

Han innrømmer at det i praksis ikke vil være bare ett system, rester av gamle systemer vil være igjen og det er noen hull i Epics portefølje.

- Det er en utrolig utfordring, men det må skje nå, vi kan ikke vente lenger. Det er vi alle enige om. Og ja, Epic er relativt dyr. Dette er en stor investering for vårt sykehus. I en økonomisk undersøkelse kommer vi ut som det femte fattigste sykehuset i Nederland. Likevel er styret helt inneforstått med at dette er veien å gå.

Som kommunikasjon vil Radboud-sykehus bruke Microsofts Healthvault som plattform.

- Det er en bra kombinasjon. Microsoft er en stor internasjonal spiller. Det gir mange muligheter, som bruk av mange applikasjoner og enheter - som for eksempel å bruke Kinect til som opptreningshjelp, sier Engelen.

Går ikke raskt nok

Reshape-senteret tar utgangspunkt i at det er pasienten som må være pådriveren i helseprosessene. Å involvere pasientene er ifølge Engelen den eneste reelle mulighet for å få en helhetlig helsekjede.

- Helseprofesjonelle må se på pasienten som partner. Både for pasientene og for helsevesenet er det best at pasientene holder seg lengst mulig hjemme, og kan reise hjem igjen fortest mulig. Sykehusene bør stå for høyintensive behandlinger. Derfor er også tett samarbeid med fastlegene og omsorgssektoren veldig viktig, sier Engelen.

Nøkkelen til en slik modell er at informasjon er lett tilgjengelig der den trengs. Likevel går utviklingen ikke rask nok, mener Engelen. Etter første besøk hos Epic var han svært skuffet. Mange av mulighetene til å integrere sykehusdata med pasientdata var ikke ferdig utviklet.

- Det viste seg at de i praksis ikke kunne tilby funksjonaliteten vi ønsker. Men nå er vi med i utviklingen, og på denne måten blir det en vinn-vinn-situasjon for begge.

Til tross for noen små skritt tilbake er Engelen overbevist om at teknologien vil revolusjonere helsesektoren.

- Dette blir en utrolig utfordring å skifte ut hele infrastrukturen og legge opp til at hele BOYD-tankegangen (Bring Your Own Device) integreres med en gang. Det flotte med Epic er at alt kan kjøres på Ipad. Nå vil helsepersonalet få en hel annen hverdag og tilgang til informasjon, sier han.

App for dermatologi

Prosjektet vil også gi nye muligheter for innovasjonssenteret, som fortløpende klekker ut nye ideer.

- Det er viktig å være nær helsepersonalet. Det er greit å avtale et møte, men det blir noe helt annet når folk bare stikker innom for en kopp kaffe. Da kan man snakke mye mer direkte, sier han.

Målet er derfor at gode ideer skal realiseres til et prøvestadium innen 30 dager. Som for eksempel et online-samfunn for kreftpasienter eller en app for dermatologipasienter.

- Det er mulig å feile, det er verre ikke å prøve.

Selv har senteret bare seks-syv ansatte, men det totale nettverket omfatter flere hundre forskere, leger, sykepleiere og pasienter.

- Vi jobber mye ut fra Scrum-prinsipper, med korte sprinter og uten alt for mye prosjektplanlegging. Vi skal operere uten tung dokumentasjon og helst méd pizzakartonger på bordet. Slik fremkaller vi mye energi.

Et av kjennetegnene med prosjektene er at klinikere blir involvert i høy grad. De kan komme med ideer og selv være med på utviklingen.

- På denne måten inkluderer vi dem og gjør dem til superbrukere av de nye løsningene på sine avdelinger. Da blir de ildsjeler for å innføre de nye innovative løsningene, sier Engelen.