Fikk tyvstarte 4G-nettet

Fikk tyvstarte 4G-nettet

Telenors neste generasjons mobilnett har vært pilottestet på Barnesenteret ved Ullevål sykehus.

At Telenor i går lanserte sitt 4G-nett på Barnesenteret på Ullevål sykehus, var ingen tilfeldighet. Snarere tvert om knallhard markedsstrategi. For helsepersonell og pasienter har fungert som pilotbrukere av nettet.

Nettopp mobile helsetjenester var stikkord for dagen. Overlege Jacob Bergsland fra Oslo universitetssykehus’ Intervention Center er blant dem som gleder seg til en mer mobil medisinsk fremtid.

- Det kan gi oppfølging av pasienter uten at de nødvendigvis må komme tilbake til sykehuset, sier han, med henvisning til hjemmemonitorering.

Drahjelp

Biosensorer kan for eksempel utnytte nettopp mobiltelefonen til å kommunisere helsedata hjemmefra og til sykehuset. Eller en kan overføre bilder, et bilde kan jo som kjent si mer enn tusen ord.

- Bredbånd via mobilnettet betyr mye for både pasienter og hele befolkningen.

Bergsland mener behovet for helsetjenester i fremtiden vil være «nesten astronomisk».

- Og for å dekke det trenger vi drahjelp fra ny teknologi.

Hans kolleger, forskningssykepleier Karl Øyri og teknolog Ilangko Balasingham, mener kjapt bredbånd medfører et kvantesprang innen mobil it-helse, og trekker frem ting som overføring fra sensornettverk som Body Area Network.

- Det er stadig flere prosjekter som går over ultrabredbånd. Dette er nå fasilitert i infrastruktur som snart går over hele landet, sier Øyri og peker på 4G.

Videokonferanse

Barnesenteret på Ullevål har tatt i bruk teknologien slik at alvorlig syke barn kan pleies hjemme. Det var seksjonsleder for Hjemmesykehus for barn, Vidigs Margrethe Ziener, som fikk æren av å offisielt åpne Telenor-nettet.

- Avansert hjemmesykehus for barn er å flytte barna hjem. Jeg tror de fleste har det best hjemme, at barn blir fortere friske hjemme og at foreldrene har det bedre hjemme, fortalte hun pressekonferansen over en noe teknisk utfordret videokonferanse.

- Mobilt bredbånd er viktig for oss, sier hun.

Ikke minst spares sykehusplasser på denne måten.

Innovasjonskonsulent Ronny Kristiansen fra Oslo universitetssykehus fremhever nettopp videokonferanse som viktig.

- Det er mange som ligger på sykehus som bare skal observeres. Det kan man gjøre via videokonferanse, sier han.

- Med dagens teknologi er det heller ikke vanskelig å kjøpe vekter som kan sende data rett til våre journalsystemer.

Trenger overføringskapasitet

Slike biosensordata krever ikke enorm datakapasitet, men det finnes medisindata som kan dra nytte av hastigheten 4G kan gi.

- Et eksempel som er mer nettkrevende er mobilt røntgen. Vi har prøvd mye her, også satellitt og private nett. Det er utfordrende, vi vil at sykehuspersonell skal bruke utstyret og ikke teknologer. Vi har behov for mer enn «Bring Your Own Device», vi trenger også et eget sikkert nett med kontroll på persondata som må være integrert med helsenett. Da må vi standardisere, og derfor er høyhastighetsnett viktig for oss, forteller han.

Kommende sensorer krever høyere rekkevide, påpeker Øyri og Balasingham.

- Da blir smarttelefonen viktig, sier Øyri.

- Det finnes for eksempel radarer som kan monitorere puls og trolig finne lokasjonen til feil, fremhever Balasingham.

- Behovet vil eksplodere

Ikke minst er dette praktisk for folk som har kronisk hjertesykdom og trenger livslang oppfølging.

Det er mange spennende prosjekter på gang, forteller han. I stedet for å få stukket en fiberoptisk kabel inn i en av kroppens «primærinnganger» for å se hva som skjer i magesekken eller tarmsystem, jobbes det for eksempel nå med en pille man kan svelge som vil ta bilde og kan sende full HD fra innsiden av magesekken og til et belte.

- Og eventuelt via en smarttelefon til sykehuset, sier Balasingham.

- Mobil e-helse kommer til å eksplodere de neste fem årene, tror Kristiansen.

Enn så lenge trengs en avklaring i finansieringssystemet, forteller helsepersonellet. Pengene som brukes på potensielt pengebesparende aktiviteter, avsettes ikke nødvendigvis kapasitet i budsjettene dags dato.

IT-Helse