- Galskap å stole på Google

- Galskap å stole på Google

Google er det siste selskapet den britiske politikeren David Davis vil gi sine personlige helseopplysninger til.

Diskusjonen om elektroniske pasientjournaler og digitalisering av helseregistre er ikke forbeholdt til Norge.

I mange europeiske land foregår heftige debatter. I Storbritannia har politikeren David Davis gått hardt ut mot sitt eget parti, Det konservative parti, som vurderer å la store it-selskaper som Google eller Microsoft ta vare på de engelske pasientjournaler.

- Det vil være galskap av mitt parti å gi kontroll over disse journaler til en internettgigant som notorisk ignorerer personvern, skriver han i avisa The Times.

Han reagerer med det på planer av Tory-partiet å bruke Google for lagring av journalene.

Farlig

Davis raser mot forslaget fra sitt eget parti å flytte helseinformasjon fra briterne til Google, som han med vondt i hjertet leste i The Times tidligere denne måned.

- Politikken som beskrives er så naiv at jeg håper det er en feilskjær av en ung nyansatt ved det konservative hovedkontoret, skriver han.

Davis mener det er både farlig og uansvarlig å levere ut personlige opplysninger til en kommersiell aktør.

- Det er store planer ved regjeringens planer, men det er langt derfra til å bruke en kommersiell aktør, sier han.

- Siste å stole på

Google får spesiellt rundjuling av politikeren, som han mener ikke ha noe troverdighet når det gjelder å ta være på personvern.

- Google er det siste selskapet jeg ville stole på til å ta vare på mine personlige opplysninger. Organisasjonen for menneskerettigheter, Watchdog Privacy International, beskriver Google som et selskap med "en lang historie av mangel på personvern", som gir selskapet et av de laveste rankingen på listen, ifølge Davis.

Den britiske politikeren mener at Google har blitt rik på å utnytte sin kunnskap om personlig informasjon, som selskapet har samlet gjennom sin nær-monopol posisjon på nettet.

Enorme risikoer

Davis reagerer også på et forslag av Det konservative partiet for å stoppe de enorme offentlige investeringer i helsesektoren. I nye planer investeres det 12,7 milliarder pund, nesten 130 milliarder kroner, i en nasjonal program som blir den digitale ryggmargen i det nasjonale helsesystemet.

- Det er store svakheter i NHS (National Health Service, red.) sine planer å lage en sentral database. Men det er enorme risikoer knyttet til å bruke private bedrifter, skriver Davis.

Han frykter it-bedrifter vil utnytte informasjon de får, og at myndighetene må sette gernse på hvordan helseinformasjon kan flyte.

- Det bør ikke være mulig å tjene penger på personlige helseopplysninger. Helseopplysninger må være sikret til en hver tid, og ikke gjøres tilgjenglig for kommersielle aktiviteter, skriver han.

Les mer om helse og it på Computerworld Helse .

Les om:

IT-Helse