Google Health legges ned

Google Health legges ned

Skal samarbeide med Microsoft for å overføre kunder til konkurrenten.

Google legger sin nettbaserte helsetjeneste inn i terminal fase på grunn av lav popularitet.

Sykt dårlig markedsføring og slapp allmenntilstand i funksjonalitet er andre grunner, mener analytikere.

- Det er mange grunner til at Google Health kollapset. Den aller viktigste var at mulige kunder ikke ante at tjenesten eksisterte på grunn av feildosert markedsføring. Det holder å se på Storbritannia, der Microsoft satset tungt på direkte markedsføring og infiserte mulige kunder med budskapet direkte, sier Lynne Dunbrack, helseanalytiker i IDC.

Samarbeider med Microsoft

Google Health legges ned 1. januar 2012, men Microsoft fortsetter med sin løsning - Healthvault. Google skal levere livgivende verktøy for at informasjonen skal kunne overføres sikkert og smertefritt fra Google til Microsoft.

- Google måtte være flinkere til å interagere med helsepersonell. Isolasjon fra mulige partnere ga magert vekstmiljø for å lage rike funksjoner. For eksempel ligger Microsoft langt foran Google når det kommer til bruk av biometriske data, sa Chilmark Research i en analyse.

Les mer: Google sliter fortsatt med Gmail

Microsoft forsikrer kundene om at prognosene er gode for deres egen Healthvault-tjeneste.

- Det summes intenst på internett om hva dette betyr for Healthvault. Svaret er: Ingenting, sier Sean Nolan, sjefsarkitekt for helseløsninger i Microsoft, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Healthvault og Google Health er begge tjenester som skal gjøre det mulig å lagre sensitiv helseinformasjon på nett på en sikker måte. Tilgang skal kun gis til den eller de som autoriseres av eier eller vergeansvarlig for informasjonen.

Nolan poengterte at tjenesten er utvidet med mobiltilgang og en ny pakke med utviklerverktøy og tilpassinger (SDK) for tredjepartsutviklere. Slik skal flere mobile applikasjoner gjøres tilgjengelig for Healthvault. Det har også kommet til støtte for å laste inn innskannede medisinske foto og røntgen-bilder til informasjonslageret.

Støtter hverandre

Healthvault har slått sterkere an i USA enn i Europa og Norge. Det skyldes blant annet forskjeller i synet på personvern og kontroll over sensitiv personinformasjon lagret i offentlige nettverk.

Oppslutningen har imidlertid vært moderat også i USA. Mange observatører kommenterer derfor at faren ved at Google melder seg av er at Microsoft vil bruke mindre penger på sin satsing framover. Dette skyldes mangel på konkurranse.

Google får ros fra Microsoft for at deres Google Health-tjeneste hadde åpnet øynene for mange om nytten av slike helsetjenester på nett. Nolan understreket at Microsoft hadde jobbet sammen med Google for å lage løsninger som gjorde det lett og enkelt å overføre medisinske data fra Google til Microsoft. Denne løsningen skal komme i løpet av neste uke.

Les mer: Office 365 klar for Norge

Microsoft inviterer også utviklerne av app-er for Google Health om å skifte arena til Healthvault. Felles lagringsstandard for informasjon i begge systemene skal gjøre dette enkelt.

Les mer: Dette bør du vite om nettsky-juss

IT-Helse