Helsevesenet bruker mer på it

Helsevesenet bruker mer på it

Helsevesenet i Europa vil bruke en større del av pengesekken på it neste år.

It vil sluke en større dele av helsebudsjettene i 008. Hele 62 prosent av alle helseforetak og sykehus skal bruke mer penger på it enn i år.

Dette viser en ny studie som er gjennomført av HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society). HIMMs har gjennomført lignende studier i USA i en rekke år, men dette er den første i EMEA-området (Europa, Midt-Øst og Afrika).

Resultatene i studien ble presentert av Dave Garets, daglig leder i HIMSS Analytics, på World of Health IT-konferansen i Wien denne uken.

Rapporten viser at første prioritet hos helseforetak for øyeblikket er integrering av de ulike systemene som brukes sammen med hverandre. 40 prosent har dette på listen over viktige oppgaver. Men om to år forventer de fleste at innføring av elektroniske pasientjournaler (EPJ) er viktigst.

Datavarehus

Rapporten viser også at trykket på arbeidsmarkedet ikke blir mindre med innføring av it i helsevesenet.

To av tre sykehus, 62 prosent, vil utvide it-staben neste år. For 11 prosent av sykehusene vil det være med over 20 prosent, mens 14 prosent vil utvide it-avdelingen med mellom 10 og 20 prosent.

Når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, svarer hele 51 prosent at de vil satse på trådløse systemer om to år. På annen plass, med 40 prosent, ligger innføring av intranett. Prioritet nummer tre er identitetsstyring (Identity management), fulgt av datavarehus.

Innføring av datavarehus i helsevesenet er ifølge Garets en veldig interessant utvikling. I motsetning til databaser med unike dokumenter, gir datavarehus mulighet å ta ut data horisontalt, for eksempel om alle pasienter som har fått en viss sykdom i en viss alder i et vist tidsrom. Dette utvider mulighetene til analyse og forskning enormt.

LES OGSÅ: Satser på it-helse i Europa

- Hater hverandre

En påfallende forskjell mellom tidligere amerikanske rapproter fra HIMSS og denne første europeiske er at pasientens trygghet er mye mer verdsatt i USA enn i Europa, av 69 prosent mot 9 prosent. Garets forklarte denne store forskjellen ved å henvise til den ulike organiseringen av helsevesenet.

- I USA konkurrerer sykehus med hverandre. I en by er det for eksempel tre sykehus, og de hater hverandre. De kjemper om de samme pasientene, og søker midler for å få dem inn. Da blir fokus på pasienten større enn i Europa, sier han.

Garets analyseavdeling har i USA tilgang til data fra alle 4381 sykehus i landet. Ifølge Gartes selv er HIMMS den eneste organisasjon som på noe som helst analysefelt i alle bransjer har 100 prosent dekning.

Sammen med 25 ansatte har Garets kontakt med alle sykehusene nesten ukentlig for å oppdatere seg om teknologisk utvikling. Sykehusene samarbeider, og får som motytelse gratis tilgang til all statistisk materiale som kommer frem.

- Dette ønsker vi oss også i Europa, men vi ser foreløpig ikke helt hvordan vi skal få det til. En slik analyse om helse-it er fryktelig viktig og anvendelig, fordi det skaper for alle et grunnlag å finne ut hvor de står og hvor de skal, sier Garets.

I USA opererer HIMSS med et syv-trinns skjema for it-baserte helsetjenester. Ingen av de amerikanske sykehusene har kommet seg helt gjennom prosessen.

Les mer om World of Health IT-konferansen og HIMSS i IT-Helse, et bilag som distribueres med Computerworld og Dagens Medisin, i november.

Les om:

IT-Helse