Her er årets it-bart

Her er årets it-bart

Dramatisk sluttspurt i årets store bartekamp. Se hvem som vant!

Det var drama fredag kveld.

Ved overgangen til lørdag, klokka 00:00, gikk deadline for kåringen av årets it-bart.

Tidligere førsteplassinnehaver og storfavoritt Ørjan Steindal lå på andre plass, et par tusen kroner bak, etter at Dells toppmustasjfører Andreas Haug med brask og bram ble med i Movembers itbart-nettverk torsdag ettermiddag.

Klokka 23:30 var stillingen fortsatt slik. Det så altså ut til at Steindal hadde stivnet helt og at Haug skulle dra hjem seieren.

Drastisk

Men så skjedde det noe drastisk i løpet av den siste halvtimen: Hele nettverket av it-barter vokste plutselig med nesten 25.000 kroner, fra 311.000 til 335.000, og Steindal gredde seg hårfint forbi Haug. På slaget klokka 00:00 var stillingen de to mellom nemlig 16.866 til Steindal og 16.543 til Haug.

Dermed var seieren i boks for Steindal, i et sjokkerende oppløp som målt i drama minner om Ole Gunnar Solskjærs prestasjon under Champions League-finalen i 1999, der han puttet på overtid og sikret seier i absolutt siste sekund.

Steindal forklarer til Computereworld at denne seieren kom etter kynisk kalkulasjon og beinhardt taktisk spill.

Kalkulert

I kulissene skjedde det mye. Haug yppet med Steindal mens Steindal fortsatt lå et par Edvard Munch-sedler bak, og ga ham en donasjon på en Flagstad-seddel. («Jeg så at du trengte litt hjelp» og påfølgende «Ikke gi deg Ørjan! Selv om barten er liten og myk (Microsoft)».

Men Steindalen hadde et og annet ess på innerlomma; En kompis som driver en pub på Geilo hadde drevet litt innsamling der midlene ikke foreløpig var tatt med i barteregnskapet, og sparegrisen som hadde stått på Microsofts kontor var heller ikke blitt knust.

- Jeg satte inn litt og litt av dette for å se om han responderte med å rykke til, men det skjedde ikke. Klokka 23:45 tenkte jeg at nå venter jeg ikke lenger, og satte inn resten. Da lå jeg 63 kroner foran, som var litt morsomt, i og med at hans yppende 100-lapp i så måte hjalp å dytte meg foran ham, forklarer Steindal.

I siste slutt varslet en kollega innskudd på ytterligere 200, og dermed lå Steindal et par leppehår over Haug på det magiske tidspunktet 00:00.

- Hva føler du nå?

- Jeg synes det er utrolig moro at det har kommet inn så mye penger. Selv om en «taper» konkurransen, er hele gjengen vinnere likevel, sier Steindal.

- Ellers er det jo alltid kjekt å vinne, da.

Skryter av konkurrenter

Ellers vil Microsofts lagkaptein gjerne dele ut kudos til hårete konkurrenter.

- Dell skal ha skryt for å ha samlet såpass mye.

Dell i Norge har kollektivt samlet inn over 40.000. Før Dell joinet It-Barten torsdag forrige uke, var det imidlertid HP, kanskje spesielt ved lagkaptein Ulf Rasmussen, som prøvde å yppe seg mot Microsoft-laget. Han er kjent som oppfinneren av den lovende strategien med salg av bartekaker på kontoret, men lovnad om at Microsofts lag skulle tas.

- Ulf har vært en pioneer for å få konkurransen i gang og holde momentet oppe, mener Steindal.

På et tidspunkt var HP til og med forbi Microsoft. Men barten strammet seg til mot slutten, og en rekke flere lag kastet seg inn i kampens hete.

Steria gjorde en utmerket innsats, og på den individuelle lista klatret helt plutselig Erik Høystakli fra Avanade, som etter konkurransens slutt ligger på et tredjeplass etter Haug fra Dell, en plassering over Ulf Rasmussen.

Klar for neste år

Vinneren er uansett klar for å ta «gullet hem» også neste år. Han er en Movember-veteran og har vært med rundt fire ganger tidligere. Utviklingen er positiv, ettersom samfunnet blir mer positivt innstilt til bart nå som de vet hva Movember handler om, nettopp å samle inn penger til bekjempelse av prostatakreft.

I fjor fikk Steindals leppehår inn rundt 7.000. I år var målet 10.000, men endte altså på 16.866, som gir en imponerende 9. plass på de nasjonale bartelistene.

- Ja, det blir nok en reprise neste år. Da skal vi planlegge laginnsatsen litt bedre også.

- Uavgjort

I etterkant av at klokka passerte 00:00 og fredag ble til lørdag, fikk Dells Haug kjølvanns-donasjoner som gjør at han nå ligger likt med Steindal på listene. Derfor prøver han nå å tilsnike seg en delt førsteplass, men her må juryen, ved undertegnede, være knallhard.

Til Haugs forsvar kom han sent inn i kampen, og har ikke nødvendigvis fått med seg 00:00-regelen i tillegg til at Movember altså holdt siden åpen for donasjoner litt inn i desember-helga.

Haug er uansett strålende fornøyd med at alle mann knivet til siste slutt, da dette gir desto mer penger til forskning på prostatakreft, så flere overlever og færre får bivirkninger. Det bidrar også til å skape oppmerksomhet og ta vekk hemmelighetskremmeriet, påpeker han.

Haug vedgår å ha egget opp Steindal mot tampen.

- Lagene knivet skikkelig bra, det er knall!, skriver han i en epost til Computerworld.

Anders Løvøy fra It-Barten ble ellers under fredagens offisielle Movember-galla på Raspoutine i Oslo nominert som én av fem kandidater i lokalet til å bli kåret «Årets Movember 2012». Han klarte seg greit, men måtte gi tapt for en ung herre fra «Team Frank» som under sin forsvarstale påstod «I like my mustache bether than my penis».

Les om:

IT-Helse