Her er USAs nye teknosjef

Her er USAs nye teknosjef

USAs tekniske sjef er for åpent samarbeid, men ikke direkte mot lukket programvare.

USAs nye og første tekniske sjef, Aneesh Chopra, fikk en varm velkomst av demokratene i sin første offentlige opptreden i Silicon Valley på tirsdag.

Han snakket i 90 minutter ved museet for datahistorie i Mountain View. I «talen» tegnet han opp en agenda som balanserer ting som kan gjøres på kort sikt, 60 – 90 dager, og ting som er lenger fremme i tid.

Jeremy Verba i investeringsselskapet Foundation Capital likte hva Chopra hadde å si, men legger til at det er altfor tidlig å felle noen dom foreløpig. Men førsteinntrykket var altså bra.

- Han er en smart fyr, vi snakker samme språk, sier Verba til vår nyhetstjeneste.

Tredelt agenda

Chopra har en tredelt agenda:

  • Investere i «byggebrikkene innen innovasjon», inklusive en sikker, nasjonal infrastruktur og en velutdannet arbeidsstyrke
  • Fremme teknologier som vil fullføre nasjonale prioriteringer, slik som innen helse
  • Å skape gjennomsiktighet hos myndighetene gjennom teknologi

Når det gjelder sistnevnte vil for eksempel US Citizenship and Immigration Service, noe tilsvarende norske Utlendingsdirektoratet, få en «vesentlig forbedret nettside» allerede i september. Blant annet skal folk kunne spore søknaden sin og få oppdateringer via tekstmelding eller epost. Systemet som er der i dag beskriver Computerworlds nyhetstjeneste som notorisk dunkelt og ugjennomskinnelig.

- Kundevennlig er kanskje ikke på toppen av listen over ord som beskriver hvordan direktoratet opererer, sier Chopra.

Vil ha mer gjennomsiktig samarbeid

Han mener USA fortsatt er i ledersjiktet, men at landets innovasjonsrate henger etter sammenlignet med andre land på områder som elektronisk stat og høyere utdanning.

- Vi har utfordringer med offentlig politikk, og derfor har president Obama utnevnt en teknisk sjef i Det hvite hus, sier han.

På spørsmål om hvordan Chopra vil skru opp innovasjonshastigheten på myndighetenes gamle it-systemer, valgte han sitt svar med omhu.

- Jeg er en stor fan av åpent samarbeid, men ikke spesifikt åpen kildekode. Jeg har ingen problemer med at folk kjøper Microsoft og Oracle, men utfordringen er kostnaden som kommer oppå i etterkant, spesialutviklingen.

Chopra hevder mange departementer spesialbygger programvaremoduler uten å dele dem med andre departementer.

- Så vi forsøker å skape en måte å dele intellektuell eiendom på.

Tror på trygge e-journaler

For tips innen åpen kildekode har Chopra fått Brian Behlendorf, en av utviklerne bak Apache, som hjelper. Behlendorf var teknisk rådgiver under Obamas presidentkampanje. Behlendorf mener Chopra har forstått det grunnleggende:

- Chopra forstår at fundamentet til internett ble bygget på åpen kildekode, sier han.

Når det gjelder helse, mener Chopra det ikke nødvendigvis er så stort gap mellom det å ha digitale pasientjournaler og samtidig ivareta personvern.

- Det er ikke det ene eller det andre, det er et falskt valg. Hvis vi får sikkerhets- og personvernsaspektet riktig og inngyter tillit hos det amerikanske folket, tror jeg det vil gi drivstoff til en stor mengde produktinnovasjon som vil få kundene til å etterspørre mer enn de ber om i dag.

Han har en del arbeid å gjøre i USA. Følgende skjedde da han for en måned siden forsøkte å sjekke saldoen sin fra Det hvite hus sine pc-er.

- En beskjed sa nettleseren min var så gammel at jeg ikke kunne sjekke saldoen. Det er miljøet vi er i her.

IT-Helse