IBM: - It gir synsk helsevesen

IBM: - It gir "synsk" helsevesen

Innen ti år kan hele verdens befolkning være genetisk kartlagt, spår IBM.

- Vi har en visjon. At du skal kunne gå til fastlegen og få utskrift av de disposisjonene du har genetisk, rettet mot livsstil.

Det sier Tom Rojahn, IBM Norges teknologisjef. Han mener du skal kunne gå til legen, og at legen for eksempel skal kunne fortelle deg hva du bør og ikke bør spise - og hvis du ønsker, hvilke genetisk overførbare sykdommer du kommer til å gi dine eventuelle barn.

- Dette er fremtiden, mener Rojahn.

Men ikke fjern, fjern fremtid. IBM stipulerer at dette skjer allerede om fem til ti år. Såpass tro har IBM på dette, at selskapet har puttet det på sin «Five in Five»-liste, hvor det spår hvilke fem teknologier det kommer til å være mest fokus på de neste fem år. Dette betyr i praksis at IBM vil være involvert i forskning på dette området

Ikke billig

For biologene presser på og fokuserer enormt på å få kartlagt såkalte genomer, som er gener som ligger innbakt i DNA, skal vi tro IBM. Teleforskning er allerede i prinsippet en saga blott, selv om Rojahn understreker at dette ikke behøver bety at man skal slutte å fokusere på det.

- Vi vet hva biologene krever, så vi prøver å imøtekomme dem, forklarer han.

For å kartlegge genomer, er det først en haug brikker som må komme på plass. Blant annet teknologiske. Slike gendata tar plass.

- Det er ingen som har oversikt over hvor stor plass, men typiske virksomheter som jobber innen dette området er storprodusenter av data. Vi snakker om produksjon på en gigabyte i sekundet. Med sånne tall er ikke bare lagringsplassen en utfordring, men også det å få bearbeidet dataene, sier Rojahn.

Dette gjør det hele naturligvis langt fra billig.

- Det koster enormt. Det er dyrt og komplisert, medgir Rojahn.

IBM mener superdatamaskinene må trå til i beregningen av de genetiske kartene.

I praksis tror Rojahn det i første omgang kommer til å fungere slik at folk kan gå til legen og få gentestet om de har anlegg for visse sykdommer. Dette vil være mulig innen fem år, spår IBM. En totaltest av kroppen ligger lenger frem i tid, rundt ti år.

Saken fortsetter. Les videre på neste side.

Les om:

IT-Helse