Jobb smartere med pc-en

Jobb smartere med pc-en

STUDIESTART: Skolearbeid betyr mange timer foran en bærbar pc-en, som ergonomisk sett ofte er langt dårligere enn en vanlig stasjonær pc.

En av fordelene med en bærbar pc er at man har langt større fleksibilitet i henhold til hvor man vil sitte å jobbe. Dette kan være i sofaen eller kjøkkenbordet, så vel som skrivebordet.

Dette gir imidlertid en del ergonomiske utfordringer, som kan være til at man blir mindre effektiv og mer sliten av jobbingen. Bruker man skrivebordet blir det også mer aktuelt å ta i bruk annet utstyr som gjør jobben lettere.

Skaff deg bedre skjerm...

I dag får man en kurant 22-tommers skjerm til under 2000 kroner. En 24-tommer koster under 3000 kroner. Man kan i utgangspunktet si at to tommer i forskjell ikke er mye, men en svært viktig faktor er her også oppløsning. Mens 22-tommers skjermer normalt sett har en oppløsning på 1680 x 1050 punkter, har en 24-tommer normalt 1920 x 1200.

Dette vil si at en 24-tommers skjerm har nesten 30 prosent større arbeidsareal. Undersøkelser viser at høyere oppløsning i mange situasjoner gir høyere effektivitet.

LES OGSÅ: Større skjerm = større produktivitet

1680x1050-oppløsning finner man også på en del bærbare i dag med 15,4- og 17-tommers skjerm. For 15,4-tommers bærbare blir det gjerne noe dyrere modeller som har en slik oppløsning. Rimeligere bærbare har normalt en oppløsning på 1280 x 800.

Med andre ord vil man ha godt over dobbelt så stort reelt arbeidsareal på en 24-tommers skjerm. Bærbare med 12 eller 13 tommers skjerm kan videre være svært praktisk når man skal frakte pc-en mye med seg, men skjermen kan bli liten når man skal sitte hjemme og jobbe over lengre tid. For små bærbare kan da en vanlig skjerm blir ekstra effektivt.

Den høyere oppløsningen kan utnyttes på mange forskjellige måter. For eksempel det å kjøre to applikasjoner ved siden av hverandre være effektivt. For eksempel at man har tekstbehandling åpent samtidig som en nettleser med ressurser i henhold til det man skriver om.

Snakk med forhandler om hvorvidt en aktuell skjerm vil passe pc-en din. Enkelte nye skjermer har kun dvi-grensesnitt, noe mange bærbare fortsatt mangler. Har din bærbare hdmi-grensesnitt finnes overgang til dvi. Vi kan ikke se bort i fra at selv enkelte nye pc-er har visse begrensninger i henhold til oppløsning når det gjelder bruk mot større skjermer.

Bruk ekstern mus og tastatur

Vi anbefaler på det sterkeste at man benytter ekstern tastatur og mus på sin faste arbeidsplass. Dette kan kjøpes svært rimelig og er svært viktig for ergonomien. Spesielt for arbeid som krever mye bruk av mus kan det være tungt å bare bruke styreflaten.

Enkelt med dokkingstasjon

Har man et fast sted man bruker den bærbare mye, og man vil ha den koblet til skjerm, mus, tastatur og kanskje annet utstyr som ekstern harddisk, skriver, nettverk via kabel med mer, kan en dokkingstasjon, eller portreplikator som en del kaller det, være svært praktisk.

I stedet for å koble opp pc-en med strømforsyning og videre alt som skal kobles til, setter man pc-en i dokkingstasjonen. Strøm, nettverk, ekstern harddisk, skriver, mus, tastatur og så videre er igjen permanent koblet til dokkingstasjonen.

Med en dokkingstasjon er det enklere å ha skjerm, mus, tastatur og annet utstyr koblet til den bærbare. Pass på å få med strømforsyning til dokkingstasjonen, så kan du la den som fulgte med pc bli liggende i sekken og man slipper å koble den til.

En dokkingstasjon kan i tillegg gi deg flere usb-porter eller kontakter den bærbare pc-en din ikke har, for eksempel dvi for digital tilkobling av skjerm.

Svært mange bærbare pc-er for konsumentmarkedet har ikke mulighet for en «ekte» dokkingstasjon. Det finnes imidlertid usb-løsninger der man i hvert fall slipper å koble til mer enn strøm og en enkelt usb-kontakt. Man skal imidlertid huske at slike løsninger gjerne ikke støtter spesielt store skjermer, og man kan få problemer med avspilling av video eller spill på grunn av at skjermbildet overføres via usb. Til vanlige kontorapplikasjoner, nettsurfing osv bør det imidlertid fungere greit nok.

Prisene for dokkingstasjoner varierer. Enkle løsninger uten tilkobling for skjerm kan koste fra 4-500 kroner. En usb-basert løsning med skjermkontakt blir gjerne opp mot 1500 kroner. For maskiner der produsenten har egen tilpasset løsning, som normalt sett er det beste, er prisene gjerne fra rundt tusenlappen.

Bedre på fanget

Det er ikke å komme utenom at en del kommer til å bruke den bærbare mye på fanget. Et problem da for en del bærbare pc-er er at de blir svært varme, hvilket gjør det direkte ubehagelig å ha maskinen på lårene over lengre tid.

Her begynner det å komme løsninger fra flere aktører. Targus HeatDefence Panel er en av løsningene vi har sett i den senere tid. Portapad er en annen.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig bærbar pc

IT-Helse