Kols-pasienter får mobil helsehjelp

Kols-pasienter får mobil helsehjelp

Forskere ved Norut og Tromsø Telemedicine Laboratory har laget et kabelfritt system for personlig tilpassede helsetjenester.

Løsningen er bygget for kronikere, som Kols-pasienter, og inkluderer sensorer som logger puls og oksygennivå i blodet, elektronisk helsedagbok, treningsvideoer og direktekontakt med sykepleiere og leger innen sykdomsfeltet.

Nå er en mobilversjon av dette systemet på plass, og pasientene kan bruke lomme-pc-er til samme jobben, og den synkroniserer automatisk med en miniMac som er basestasjon hjemme, skriver Nasjonalt senter for telemedisin (NST) på sin webside.

Forskningsprosjektet MyHealthStation (Min Helsestasjon) ble startet i 2005 for å utvikle personlig tilpassede helsetjenester for kronikere. Opprinnelig ble systemet laget som en stasjonær løsning. Men nå kan helsedata som for eksempel oksygennivå bli samlet inn med trådløse sensorer, overføres til mobile lomme-pc-er og synkroniseres automatisk med den lille datamaskinen som står hjemme i stua, så lenge lomme-pc-en er koplet til internett.

Håndholdt helsedagbok

Utviklingen av den mobile løsningen er gjort av masterstudent Juan Manuel Cruz ved universitetet i Sevilla. Den unge forskeren har de siste syv månedne jobbet med mulighetene for å bruke mobile enheter for trådløs overføring av helsedata, visualisering av disse opplysningene, samt mulighet for å bruke den elektroniske helsedagboka på enhetene og se treningsvideoer på dem.

- Nå kan vi sette en liten trådløs sensor på fingeren din, la den måle pulsen og oksygennivået i blodet og få den til å sende de målte verdiene til den lille Nokia pc-en, som vi bruker i prosjektet, forklarer Cruz.

Med andre ord, systemet kan brukes mens du er på farten og tar vare på alle målingene du gjør. Så fort du kopler lomme-pc-en opp på internett blir alle verdiene og oppføringene i helsedagboka synkronisert med den stasjonære datamaskinen som står i bokhyllen hjemme.

Tester systemet neste år

Alle de registrerte dataene er tilgjengelig for pasienten, både hjemme og på farten, og han eller hun kan holde rede på sin egen helsesituasjon uansett hvor de er. På denne måten blir det mye enklere for KOLS-pasienter å holde et øye med for eksempel oksygennivået.

- Nå har vi demonstrert at teknologien fungerer, og vi har gått i gang med å forbedre brukergrensesnittet og integrere funksjonaliteten i systemet, forteller forskningsdirektør Lars K. Vognild på Norut i Tromsø.

- Vi mener at denne løsningen skal kunne brukes av flere pasientgrupper, og i løpet av 2009 skal vi teste systemet på brukere for å se hvordan vi kan forbedre det ytterligere, avslutter han.

Les om:

IT-Helse