ER MED: Legene Gustav Siqueland (venstre) og Martin Paulson fra Sykehuset Vestfold er med i pasientsikkerhets-programmet "I trygge hender". Paulson håper på mer effektivitet ved å ta i bruk elektroniske risikomøter (Foto: Evry)

Lanserer elektronisk risikomøte

Evry og Sykehuset i Vestfold har inngått avtale om utvikling og test av et nytt system som skal styrke pasienters sikkerhet. 

Publisert Sist oppdatert

Evry og Sykehuset i Vestfold utvikler nå et system som skal gi enklere oversikt over pasienters skadeomfang. Prosjektet er relatert til det nasjonale pasientsikkerhets-programmet «I trygge hender».

Få ressurser, en travel hverdag og pasienter med komplekse diagnoser bidrar til at over to hundre pasienter i Norge dør hvert år som følge av pasientskader, og cirka 15 prosent av pasientoppholdene resulterer i minst én skade. Dette kan for eksempel være liggesår, ernæringsmessig risiko eller fall.

Et risikomøte er et møte hvor pasientenes skaderisiko blir vurdert og diskutert. Risikomøtet består av et tverrfaglig team av leger, fysioterapeuter, ernæringsfysiologer, sykepleiere og helsesekretærer som daglig gjør en systematisk vurdering av de enkelte pasientenes totale risikoprofil.

Dette gjøres som oftest ved bruk av en whiteboard-tavle som hjelpemiddel for å holde oversikt over pasientene. I et pilotprosjekt vil de nå lage avtakeren til Excel-arket, og utvikle en web-basert løsning skreddersydd for risikomøter.

Ikt-løsning for elektroniske risikomøter

Ved å ha en tett dialog med nøkkelpersoner ved Sykehuset i Vestfold har Evry nå utarbeidet en ikt-løsning for gjennomføring av tverrfaglige, elektroniske risikomøter som skal adressere disse utfordringene. Utviklingsprosjektet har ikke overraskende fått navnet «elektronisk risikomøte».

Løsningen skal gi et bedre samspill mellom mobile enheter og en elektronisk tavle. Den mobile delen av løsningen skal benyttes av leger og sykepleiere under visitten, og informasjon overføres automatisk til den elektroniske tavlen lokalisert på avdelingens møterom.

For å sikre trygg og korrekt oppfølging, må vi bruke mye tid på dokumentasjon.

Martin Paulson er lege ved Sykehuset i Vestfold. Han har et ønske og en visjon om at løsningen etter hvert skal skaleres til mobil.

Han mener mobile løsninger er essensielt for å bygge pasientens helsevesen etter helseministerens visjon.

– For å sikre trygg og korrekt oppfølging, må vi bruke mye tid på dokumentasjon. I dag må denne utføres på kontoret – langt unna pasienten, forteller Paulson som deltar i prosjektet.

– Med mobile applikasjoner kan vi utføre risikovurderingene ute hos pasienten. Når det kalkuleres en score i sanntid blir også risikomøtet mer effektivt. 

Hensikten med elektronisk risikomøte er å frigjøre tid fra administrativt arbeid til tid hos pasienten, noe som skal styrke pasientens trygghet og sikkerhet.