Logg inn en gang, jobb overalt

Logg inn en gang, jobb overalt

Rikshospitalet med smartkortløsning som sparer flere timer på innlogging hver dag.

På Rikshospitalet har de tatt i bruk en løsning som sparer arbeidstimer hver dag. Tynne terminaler med smartkortlesere sparer for inn en time arbeidstid per ansatt per skift.

- Vi har foreløpig tatt i bruk rundt 300 slike terminaler, sier Terje Klem, it-konsulent og leder av prosjektet.

- Den største utfordringen var egentlig ikke terminalene, men tilpasningen av spesialapplikasjonene i et sykehus.

Ryddig og rent

For brukerne er resultatene mindre frustrasjon og stress, og bedre støtte til høyt tempo og ryddig arbeidsmiljø.

- Bare utfordringene rundt plass er enklere, forteller Berit Dahlstrøm, it-rådgiver ved Rikshospitalet.

- Tynne terminaler og flatskjermer tar mye mindre plass, støyer ikke og avgir lite varme. Det letter også renholdet, fordi det er færre kabler.

Hun forteller at Rikshospitalet var designet med maksimal pasientkomfort for øyet, noe som medførte noen kompromisser med hensyn til arbeidsplass for de ansatte. Utstyr nær pasientene har høyeste prioritet.

Høy sikkerhet, lite administrasjon

Sikkerheten i informasjonssystemene til et sykehus er vesentlig for både brukere og pasienter. Kravene til dokumentasjon og deling av pasientinformasjon kan fort bli en utfordring, spesielt i en hverdag som preges av høyt tempo og raske handlinger. Selv normale innlogginger kan ta for mye tid, og avlogginger kan fort glemmes om noe akutt skjer mens en ansatt jobber med en datasesjon. Slik kan informasjon bli synlig for uvedkommende, eller handlinger registreres til feil brukere.

Tynne terminaler, som henter bilde fra en sentral datatjener, og returnerer tastetrykk og museklikk, er kjent for høy sikkerhet og enkel administrasjon. Smartkortlesere innebærer én innlogging med smartkort i en terminal og start av applikasjoner, og dermed er en brukersesjon med aktuelle digitale dokumenter åpnet. Denne sesjonen følger brukeren på alle terminaler hvor smartkortet brukes.

Flere kan bruke samme terminal uten inn- og utlogginger. Les videre på neste side!

Les om:

IT-Helse