Mer it-trøbbel på Ahus

Mer it-trøbbel på Ahus

Lørdag kveld havarerte datasystemene på det nye sykehuset i Akershus.

Lørdag kveld brøt datanettverket på Akershus Universitetssykehus (Ahus) sammen. Legene på Norges mest moderne sykehus måtte bruke private mobiltelefoner, og journalene måtte skrives ut på papir.

Datakrasjet førte til at telefonsystemene brøt sammen og flere arbeidsoppgaver måtte gjøres på gamlemåten. Først midt på dagen søndag, kunne sykehuset avblåse katastrofeberedskapen, skriver Aftenposten.

- Kan skje igjen

Ifølge direktør og it-ansvarlig ved Ahus, Kjell Borthne, vet man ikke årsaken til problemene.

- Siden vi ikke kjenne den bakenforliggende årsaken, kan vi ikke garantere at det ikke kan oppstå på nytt igjen, sier han til Aftenposten.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ber om å få en forklaring på hva som har skjedd.

- Det er selvsagt svært alvorlig når datasystemet forhindrer inntak av nye pasienter. Men kriseberedskapen ser ut til å ha fungert, og andre sykehus har stått klare til å ta imot pasienter, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Tøff start

Skeptikere stod i kø da Universitetssykehuset Akershus varslet at de ville satse stort på teknologi i det nye sykehuset. Og de fikk mye rett i månedene etter oppstarten. En rekke løsninger virket ikke da sykehuset sto ferdig, og noen av dem fungerte heller ikke lang tid etter åpningen i oktober 2008.

- Det har vært et ekstremt krevende år, sa tidligere dministrerende direktør Erik Kreyberg Normann ved Ahus til Computerworld et år etter åpningen. Kreyberg Normann trakk seg høsten 2009.

Les om:

IT-Helse