Mobilen blir vår nye helsehjelp

Mobilen blir vår nye helsehjelp

Om fem år vil 500 millioner mennesker bruke helserelaterte apps.

Om fem år, i 2015, vil rundt 500 millioner mennesker ha mobile helsetjenester på sine smarte mobiltelefoner, spår et tysk analyseselskap.

Selskapet Research2guidance har publisert en rapport om utviklingen på det mobile helsemarkedet under navnet "Global Mobile Health Market Report 2010-2015". Rapporten tar for seg markedet for smarttelefoner, den nåværende situasjon rundt helseapplikasjoner på mobiler, og et blikk inn i fremtiden frem til 2015, skriver Healthcare It News.

Selskapet har også funnet på et nytt begrep, ”mHealth”, for mobilsegmentet i helseindustrien.

Vokser

”mHealth”, eller mobil helse, retter seg mot trenden at smarttelefoner kan benyttes til ulike helseapplikasjoner.

Ifølge rapporten er nye applikasjoner nøkkelen til å få opp helsetjenester som er både gode og lønnsomme, og vil kunne vokse til et av hovedområdene innen helseteknologi.

Det økende antallet smarttelefoner i kombinasjon med teknologiutviklingen vil skaffe pasienter, leger og annet helsepersonell tilgang til helsetjenester og opplysninger hvor og når de ønsker det.

Profesjonelt

- I vår undersøkelse kommer vi frem til at den lenge ettertraktede revolusjonen innen mobil helse er i ferd med å starte nå. Både leverandører av helsetjenester og pasienter tar bruk smarttelefoner for å forbedre helsesektoren, sier Ralf-Gordon Jahns, prosjektleder i Research2guidance.

Utviklingen er i ferd med å ta to store retninger. Den ene er at forbrukere og pasienter har ulike applikasjoner på smarttelefonene sine for å støtte sin egen helse. Samtidig viser undersøkelsen at 43 prosent av alle helserelaterte applikasjoner er skrevet for helsepersonell. Dette inkluderer opplæringsverktøy (CME, Continued Medical Education), fjernovervåking av pasienter og medisinske styringsverktøy.

Analyseselskpaet har talt 17.000 helserelaterte applikasjoner i de store app-butikkene. Av dem er 74 prosent betaltjenester.

Sensorbasert

Nå kommer også de mer tradisjonelle helseleverandørene på banen med mobile løsninger. Dermed vil det mobile tilbudet spre seg til nye helsetjenester, sensorbasert teknologi, annonsering og legemiddelindustrien.

- Med et økt nivå på mobile helsetjenester vil bare 14 prosent av inntektene komme direkte fra salg av applikasjoner. 76 prosent av omsetningen på mobile helsetjenester vil komme fra relaterte tjenester og produkter som sensorer, sier Egle Mikalajunaite, senioranalytiker ved selskapet.

Les om:

IT-Helse