Mobilen gjør deg syk og feit

Vi peker og drar oss syke, tjukke og søvnløse, mener amerikanske forskere.

Publisert Sist oppdatert

Sliter du med å sove om dagen? Kanskje du fyller deg ut litt mer rundt midten enn du skulle ønske?

Leser du ebok, spiller Angry Birds eller surfer i senga før du krøller deg sammen for natten?

Amerikanske forskere mener de har funnet en sammenheng - smartmobilen gjør deg syk.

Påvirker hormonproduksjon

En ny studie utført ved Rensselaer Polytechnic i delstaten New York i USA viser at det skal lite til for å kaste kroppens produksjon av hormonet melatonin som regulerer søvn, ut av balanse.

Bare to timers bruk av en bakgrunnsbelyst enhet som mobil, nettbrett eller laptop er nok til å forstyrre hormonproduksjonen i så høy grad at det blir vanskelig å få sove skikkelig, mener forskerne.

Spesielt utsatt er tenåringer og eldre.

Studien viser også at langtidsbruk av bakgrunnsbelyste enheter over flere år gir høy risiko for overvekt, diabetes og brystkreft.

- Teknologiutviklingen fører til større og lysere tv-er, dataskjermer og mobiltelefoner. Det er spesielt bekymringsfullt for ungdommer og unge voksne som allerede gjerne er natteravner, sier Brittany Wood, forsker ved Rensselaer Polytechnic til Computerworlds nyhetstjeneste.

Ikke overraskende

At smartmobiler og nettbrett og andre ting som hele tiden krever oppmerksomheten vår med lys og lyder som en hyperaktiv Tamagotchi kan være skadelig for helsa, kommer ikke som noen overraskelse.

- Jeg skjønner godt at besettelse med Facebook, Twitter, tekstmeldinger, epost og de andre dusinvis med måter å kommunisere på skader helsen vår, sier Zeus Kerravala, analytiker ved ZK Research og fortsetter;

- Folk pleide å koble seg av verden når de gikk og la seg. Det gjør de ikke lenger. Nesten alle jeg kjenner sover med mobilen rett ved hodet slik at de ikke skal gå glipp av noe, sier Kerravala.

Og når det tikker inn en ny melding eller epost, blinker og plinger dingsen, og sørger for at vi blir bombardert med elektronisk lys selv når vi ligger og sover.

Finnes det ingen ro i den digitale tidsalder?

La mobilen ligge

For å unngå slike helseproblemer anbefaler mange at vi lar dingsene våre ligge i fred om kvelden, og spesielt like før leggetid.

Og vi bør heller ikke ta med telefonen i senga.

- Folk trenger å koble av. La mobilen ligge til lading i et annet rom. Bruk en vekkeklokke som vekkeklokke i stedet for mobilen, og slå deg til ro med at det som måtte skje i sosiale media kan vente til i morgen, sier Kerravala.

Selv om det høres enkelt og greit ut, vil mange ha problemer med å ta kveldsfri fra dingsene sine.

- Jeg tror vi er skikkelig hekta. Smartmobilen er avhengighetsdannende. Jo mer du bruker den, desto mer har du lyst til å bruke den. Det er nesten slik at vi trenger et Anonyme Smarttelefonbrukere, med terapeuter som kan hjelpe oss, sier Kerravala.

Forskerne som har gjennomført studien håper på sin side at den kan hjelpe produsenter å utvikle enheter med bedre bakgrunnsbelysning som ikke påvirker brukerne på denne måten.