Mp3 erstatter stetoskopet

Mp3 erstatter stetoskopet

Kanadiske forskere mener mp3-teknologi snart vil ta over for dagens elektroniske stetoskop

STOCKHOLM: Ved å presse mikrofonen på en enkel og billig mp3-spiller på pasientens bryst, var det mulig for kanadiske forskere å høre en rekke respirasjonslyder av ulik art. Mp3-spilleren fanget opp forskjellige grunnlyder i brystet, med og uten pipelyder.

– Kvaliteten var klar og ren – og lyden bedre enn det jeg noen gang har hørt med et normalt stetoskop. Dette sa Neil Skjodt ved medisinsk avdeling på Universitetet i Alberta i Canada, da han la frem sine funn under den europeiske lungekongressen ERS i Stockholm i september.

Krevende forskjeller

– Selv de siste nye elektroniske stetoskopene kan ikke matche mp3-spillere, som i dag stort sett brukes for avslapping, hevder Skjodt.

Sammen med en ekspert på lyd, Bill Hodgetts, har Skjodt basert sine analyser på flere nyere studer som fastslår at helsepersonell generelt har en middels forståelse av lyder når de bruker stetoskop. Blant annet viser Skjodt til en dansk studie, som for to år siden avdekket at helsepersonell på flere nivåer har problemer med å skille mellom de ulike hjerte- og lungelydene – og at det ikke er noen forskjell enten en bruker elektroniske eller vanlige stetoskop.

En annen, nyere studie fant at legestudenter enkelte ganger måtte lytte på spesielle kliniske lyder opptil 500 ganger før de kunne si hva de hørte.

Egne signaturer

– I dag er det få elektroniske instrumenter som gjør det mulig å ta opp på en enkel måte samt gjengi og lagre lyd under en medisinsk konsultasjon, for ikke å snakke om muligheten til overføre slike lyder til en database slik at legen kan finne dem igjen senere, sa Skjodt.

På bakgrunn av dette, og de mange mp3-spillerne på markedet, fikk Skjodt og Hodgetts ideen til å teste dem ut som stetoskop. Etter at lyden fra brystet var tatt opp, overførte de filene til en datamaskin, og ved hjelp av et program konverterte de filene til kurvediagram.

Dataanalysene viste at de ulike lydene hadde egne «lydsignaturer», men som med det menneskelige øret, kunne heller ikke datamaskinen alltid identifisere alle lydene, ifølge Skjodt.

Trådløst må til

– Analyse av digitalisert lyd fra lungene er noe som forskere har holdt på med i over 20 år, sier spesialist i allmennmedisin og professor ved Universitetet i Tromsø, Hasse Melbye. Han mener det kan ha noe for seg å overføre hjerte- og lungelyder til pasientens elektroniske journal, særlig med tanke på veiledning og diskusjoner rundt lydenes betydning.

Ifølge Melbye vil dette ikke komme i vanlig bruk før legen slipper å overføre filer fra en opptaker til journalen. – Dette må skje trådløst ved et tastetrykk på stetoskopet, mener professoren, som blant annet er med i International Lung Sound Association og selv har jobbet mye med opptak av lungelyder.

– Mp3 er sikkert et godt nok lydformat til dette formålet, men det spørs hva pasienten sier når legen bruker en mp3-spiller til å lytte på hjertet. Og hva vil legene mene om å gi slipp på sitt viktigste symbol, stetoskopet, reflekterer Melbye.

Denne artikkelen har stått i It-Helse, et samarbeid mellom Dagens Medisin og Computerworld.

Les om:

IT-Helse