Nå kan du twitre med øynene

Denne dusjhetta lar deg skrive ved hjelp av øyekontakt med en skjerm.

Publisert Sist oppdatert

Cebit-messen er sparket i gang, og med det følger fremvisning av artige, tekniske dippedutter i forskningsseksjonen Cebit.Labs.

Selskapet Guger Technologies har med seg en dings kalt Intendix, som lar deg skrive beskjeder ved å se på bokstaver på en skjerm.

Det høres kanskje ut som et fantastisk produkt for slappe twitrere, men det finnes selvfølgelig også langt mer samfunnsnyttige brukesområder for produktet. Folk som er i en tilstand der de kun kan bevege øynene, være det seg en medfødt tilstand eller en form for lammelse som senere har dukket opp, kan for eksempel få muligheten til å snakke dersom systemet kobles sammen med et tekst-til-tale-system.

P300-bølgene

Intendix består av noe som likner en dusjhette med såkalte elektroencefalograf (EEG)-sensorer koblet til seg. Disse kobles til en liten forsterker som igjen kan kobles til en Windows-pc med spesiell programvare som dekoder informasjonen. Kommunikasjonen kan gå over blåtann, slik at personen ikke må sitte rett ved siden av pc-en.

Vanligvis tar EEG-analyser timesvis med trening for å lære seg den enkelte hjernens mønster og identifisere nøkkelvariasjoner, men Intendix får jobben gjort på et blunk.

- Dette systemet kan hente inn data etter å ha vært i bruk mellom fem og ti minutter, sier ingeniør i selskapet Markus Bruckner, til Computerworlds nyhetstjeneste som er til stede på Cebit.

Intendix ser etter et hjernebølgemønster som kalles P300 ERP (Event-Related Potential), som oppstår 300 millisekunder etter stimulans som eksempelvis kan være sterkt lys.

- Det er samme signalet en kan se når du ser en bils bremselys foran deg, sier Bruckner.

80-tallsforskning

For å skrive en beskjed med systemet de har utviklet, må brukeren stirre på bokstaver på et virtuelt tastatur på skjermen. Programvaren lyser opp hver av de vannrette radene i tur og orden, til brukerens hjerne reagerer på raden som har bokstaven det ønskes tilgang til.

Deretter blinkes hver enkelt lodrett rad, og bokstaven som er midt i krysningspunktet mellom loddrett og vannrett rad velges ut.

- Det tar 40 sekunder per bokstav i starten, men i lab-forsøk har vi klart det på 0,9 sekunder per bokstav, sier Bruckner.

Det har tatt tid å komme hit, nærmere konkret to tiår. I et forskningsnotat fra 1988 fra Larry Farwell og Emanuell Dochin, kalt «Talking off the top of your head: A mental prosthesis utilizing event-related brain potentials» skrives det at tegn kan kommuniseres med pålitelighet i hastighet av et tegn per 26 sekund eller 2,3 bokstaver i minuttet ved å oppdage variantene i P300-hjernebølgens svar til blinkingen av 6x6-rader med tegn og symboler.

Twitter-app

Farwell og Donchin så sin forskning som en måte å hjelpe folk som lider av såkalt «Locked-in»-syndromet med å kommunisere med sine behov til sine pleiere. Men Bruckner understreker at deres Intendix-løsning også om ønskelig kan brukes til mye annet.

- Vi har en egen applikasjon for Twitter, sier Bruckner.

Dags dato brukes våte elektroder, som betyr at brukeren må få smørt inn en geleaktig væske under dusjhetten. Men selskapet jobber med et system for tørre elektroder.