- Nettmedisin er dyr og dårlig

- Nettmedisin er dyr og dårlig

Det er ren bingo med helsen din å kjøpe legemidler på nett.

Flere kjøper legemidler på nett. Det er ikke lurt. Man kan få feil legemidler, dårlig informasjon om bruken, eller ujevne doser. I tillegg hender det ofte at man ikke får legemilder med virkestoffer i det hele tatt.

Det kommer frem i en undersøkelse som er gjennomført på oppdrag fra det nederlandske helsedepartementet i samarbeid med landets forbrukerråd. I undersøkelsen ble også bedriftene bak helsenettsider sjekket. I alt 82 nettbedrifter ble gjennomgått. De fleste er registrert i land som Georgia, Tyrkia, India, Stillehavsøyer og USA.

- En rekke av dem er "rene kriminelle", uttaler en talsmann for det nederlandske forbrukerrådet.

Bingo med helsen

Ifølge den nyutgitte rapporten er det direkte helsefarlig å bestille legemidler på nett. Mange av legemidlene som ble testet var falske.

I laboriatorietestene viste det seg at en av tre nettmedisiner hadde et avvik i virkestoffer på mer enn ti prosent. I flere tilfeller fant man virkestoffer som ikke skulle være der i det hele tatt.

Nettselskapene bryter også mange andre regler. Ofte mangler det pakningsvedlegg med opplysninger om hvordan legemiddelet skal brukes, hva bivirkningene er osv. Og hvis det er et pakkevedlegg, er det nesten aldri oversatt til riktig språk.

Minst like alvorlig er at man kan bestiller pillene uten begrensning. Det betyr at man i praksis kan kjøpe så mange man ønsker.

- Det innebærer en risiko for selvmedisinering i tillegg til at bruk av legemidler fra internett i seg selv er å spille bingo med helsen, sier Bart Combée i det nederlandske forbrukerrådet til avisa NRC.

Selvmord

Eksempelvis kan det kjøpes antidepressiva i store mengder. I testen ble 90 tabletter av middelet Seroxat bestilt og mottatt. Av dette middelet er kjent at for store mengder kan føre til selvmord.

Mest handlet på nett er sovetabletter, slankemidler, muskelforstørrende midler, ereksjonsmidler og antidepressiva.

Billig er nettkjøpte legemidler heller ikke, ifølge undersøkelsen. Hele 43 prosent av bestillingene kom aldri, eller var feil, til tross for riktig betaling.

Statens Legemiddelverk (SL) i Norge støtter anbefalingene om å unngå nettmedisiner. Les mer på neste side!

Les om:

IT-Helse