- Norge trenger ferdig integrasjon

Sentrale helseeksperter mener elektronisk pasientjournal ikke brukes riktig i Norge. - Tar for mye tid og ressurser, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Helse-Norge greier ikke å utnytte bruk av elektroniske pasientjournaler på riktig måte.

Selv om Norge ligger langt fremme når det gjelder innføring av elektronisk pasientjournal (EPJ), både hos allmennleger og i spesialisthelsetjeneste, bremser disse systemene opp utviklingen.

Det er konklusjonen i et debattinnlegg «Journalsystem til bedre nytte» som vil bli publisert i sin helhet i neste Computerworld It-helse.

Innlegget er skrevet av Arnt Ole Ree, fagsjef klinisk ikt i Helse Sør-Øst RHF, Arild Faxvaag, leder Nasjonal Ikt, klinisk fagforum, og Bente Nedrebø, gruppeleder for systemansvarlige ved Helse Bergen.

Det sentrale problemet er at det brukes ulike it-systemer på sentrale funksjoner, som føde, kurve, anestesi, intensiv og operasjon, i tillegg til hovedsystemet for EPJ. Dermed finnes det ikke ett EPJ-system. Integrering av ulike systemer tar alt for mye tid og resurser.

I tillegg skrives hoveddelen av journalen i fritekst, noe som gjør søking og gjenbruk av informasjon vanskelig. Det betyr at informasjon om for eksempel allergier ikke kan overføres fra pasientjournalen til andre systemer som intensiv og føde. Det er heller ikke mulig å kunne gi leger prosess- og beslutningsstøtte, ifølge de tre.

Les også: Dips tok nesten hele kongeriket

Vanskelig å hente ut rapporter

De tre skriver:

«Hoveddel av journaler skrives i dag som fritekst og er vanskelig søkbare. Data som er lagret i fritekst kan betraktes som Datakirkegård (Patrice Degoulet). Det er vanskelig å gjennomføre analyser og å hente ut rapporter som viser effekter av ulike typer behandling. Kvalitetsregister må derfor lages i egne system utenfor EPJ.

Utstrakt bruk av fritekst vanskeliggjør gjenbruk av data. Det fører til at helsepersonell stadig bruker tid på dobbeltregistrering, og at de mangler vesentlige opplysninger i ulike system/skjermbilder. Et enkelt eksempel på sistnevnte er at data som allergier, diagnose og vekt registreres i et journalnotat, men informasjon overføres ikke til andre fagsystem føde, operasjon, intensiv osv.).

Det langsiktige målet for kvalitetsregistre er å hente data fra pasientjournal, men det er ikke mulig i de EPJ-løsninger som er i bruk i Norge i dag. Våre journalløsninger må bygges på en moderne måte med strukturert tekst, slik vi ser utviklingen i andre land. Alternativt må vi anskaffe internasjonale løsninger. Det er imidlertid viktig å finne en god balanse mellom strukturert informasjon og fritekst.

I strukturerte journaler tar ofte første registreringen noe lenger tid, men gevinsten ved at data lagres en gang et sted er stor. Samtidig kan både journaldokumentasjonen og behandlingsplaner lettere standardiseres i en strukturert journal.»

(Hele innlegget kommer i neste Computerworld It-helse som kronikk)

- Vil mislykkes

- Vi stiller oss spørsmålet om EPJ-systemene i nåværende utgaver er gode nok for Norge. Vi ønsker å se mer på leverandører som har flere fagsystemer i samme portefølje, slik at vi slipper integreringen, sier Nedrebø.

Flere store internasjonale aktører tilbyr integrerte pakker, hvor samspillet mellom de ulike fagsystemene allerede ligger i samme løsning.

- Det er et veldig tungt arbeid med dagens systemer, og det er ikke god bruk av dataene. Vil vi komme oss opp i verdikjedene for sykehusdigitalisering, må vi ta grep, sier Jan Hamm, It-sjef i Helse Bergen.

Og han fortsetter:

- Jeg er overbevisst om at Samhandlingsreformen aldri kommer til å lykkes med det løpet vi har i dag. Da får vi aldri en sømløs overgang.

Kan endres

Tor Arne Viksjø er administrerende direktør i Dips, et norsk selskap som leverer EPJ-system til de fleste sykehus i Norge. Han sier at han er skjønner kritikken, men mener selskapet hans kan bidra mye på disse områdene i neste generasjons Dips, som har utvidet støtte for kliniske behandlingsprosesser og strukturert journal.

- Det største gjennombruddet vi har gjort det siste året er å få på plass arketyper og strukturert journal basert på den internasjonale OpenEHR-standarden, sier han.

Ny it-strategi

En av de internasjonale leverandørene som leverer ferdig integrerte systemer er det amerikanske selskapet Epic, som blant annet brukes i den amerikanske helsegiganten Kaiser Permanente. Epic har fått sin første europeiske kontrakt ved Radboud sykehus i Nederland.

Helsedirektoratets medarbeidere som besøkte Ehealthweek i København for noen uker siden fikk anbefalingen av ledelsen å besøke nettopp Epic sin stand. På spørsmål om hvorfor svarer avdelingsdirektør for ehelse, Norunn Suare, at den gjeldende it-strategien for helse- og omsorgssektoren løper ut 2013.

- Vi orienterer oss i den forbindelse om hva andregenerasjons it-løsninger for helsetjenesten kan tilby. Vi har planlagt å hente informasjon fra flere aktører/leverandører som har implementert ulike løsninger for å høre hvordan disse fungerer og hvilke muligheter de gir, sier Saure.