Nye tall om musesyke

Nye tall om musesyke

To av tre nordmenn som jobber foran pc-en plages av smerter.

Blant norske arbeidstakere som jobber foran pc-en 6 til 9 timer hver dag oppgir hele to av tre å være plaget med smerter som følge av bruken. Dette viser en fersk undersøkelse som er gjennomført blant nordmenn som bruker pc på jobb.

Undersøkelsen er gjennomført i april/mai 2007 av det nordiske researchinstituttet Zapera for Contour Design, som er leverandør av RollerMouse Pro.

- Tallene viser også at smertene ikke kun er forbeholdt de som jobber foran pc-en hele dagen. Blant de som jobber med pc inntil to timer daglig oppgir 4 av 10 at de har smerter. Av de som jobber tre til fem timer daglig opplever 57 prosent smerter, sier Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge, i en pressemelding.

LES OGSÅ: Musen som skanner øyet

Likevel oppgir 8 av 10 at de vet hvordan man kan forebygge smerter som følge av pc-bruk.

- Det er interessant å se at det er nordmenn som har best kunnskap om forebyggelse av pc-relaterte plager i Skandinavia, men dessverre kan det virke som om vi ikke tar plagene på alvor før vi har utviklet mer eller mindre kroniske lidelser som musesyke, sier Ødgren.

Blant de som har smerter har en av tre fått behandling mens 29 prosent har fått nytt datautstyr. 4 av 10 har ikke foretatt seg noe som helst. Samtidig viser tallene at 43 prosent går med plagene i ett år eller mer.

- Det er bekymringsfullt at så mange som 38 prosent ikke gjør noe for å bli kvitt smertene. I tillegg er ett år - eller lenger – svært lang tid å være plaget av musemerter. Dersom man ikke får behandling, nytt arbeidsutstyr eller tilpasset arbeidssituasjon kan smertene resultere i kroniske lidelser. Dette er lite gunstig, da det går ut over kvaliteten i hverdagen, også langt ut over arbeidssituasjonen. Det positive må være at det i år er 2 prosent flere som gjør noe enn i fjor, men vi har likevel en gang vei å gå, sier Ødgren.

LES OGSÅ: De 15 mest irriterende teknologiproduktene

IT-Helse