Øker presset på helsesektoren

Øker presset på helsesektoren

TROMSØ: Statsråd Heidi Grande Røys vil ha mer fri programvare i helse-Norge, og etterlyste en holdningsendring da hun åpnet Friprogs lokalkontor i Tromsø.

Friprog-senteret har fått sin foreløpig siste utvidelse. I Tromsø er det nå opprettet et lokalkontor, som er samlokalisert med Nasjonalt senter for telemedisin og som skal jobbe med åpne løsninger i helsevesenet.

Det var statsråd Heidi Grande Røys i Fornyings- og administrasjons- departementet (FAD) som fikk æren å klippe snoren under åpningen av det nye kontoret.

- Jeg tror på fri programvare også i helsesektoren, sier Grande Røys.

I sin tale så Grande Røys tilbake på Friprog-senterets første ti måneder i drift. Statsråden er svært fornøyd med hvordan senteret har utviklet seg.

- I fjor sa vi at vi skulle øke fokus på bruk av fri programvare og deling av kompetanse. Noe slikt er lett å si. Men det er morsomt å se hvor mye som har blitt gjort. På Friprog-konferansen GoOpen var det 550 deltagere. Det har gitt Friprog et skikkelig løft, sier Grande Røys.

Har modnet

En av de viktigste tingene som må til for å innføre fri programvare i offentlig sektor og helsevesenet, er ifølge Grande Røys en holdningsendring.

- Men med jobben Friprog har gjort kan du si at dette har modnet, fortsetter hun.

Det er ingen tilfeldighet at kontoret ligger i Tromsø. Byen har en lang erfaring med kompetansebygging rundt helsespørsmål, og er på mange måter langt fremme med hensyn til tilpasning av helseløsinger.

- Tromsø kan ta æren for dette, her er anvendelse av helse-it blant de beste i verden. NST har blitt en størrelse i internasjonal målestokk. Norge har fremdeles en lang vei å gå, og vi trenger å lytte til NST og erfaringene som er gjort i Nord, sier hun.

Også Heidi Austlid, direktør i Friprog, er fornøyd med at helsekontoret legges inn i samme lokaler som NST.

- I Tromsø får vi en spennende samarbeidspartner i NST. Vi har en viktig oppgave i å finne ut hvordan helsevesenet kan ta i bruk flere løsninger for snakke sammen, samtidig som vi skal prøve å få kostnadene på lisensbruk ned. Og ved å dele løsninger kan de brukes flere ganger, og øke kompetansenivået i helsesektoren, sier Austlid.

Flere nivåer

Mannen som skal stå for denne oppgaven er Morten Amundsen, som er ansatt i det nye lokalkontoret. Amundsen har lang fartstid i NST, og jobbet tidligere med universiteter og høyskoler, og som direktør i Helsenett Nord-Norge.

- Min oppgave blir først og fremst å være en misjonær for fri programvare. Jeg har en god forankring i Nord-Norge, men skal nå dekke hele Norge. Vi skal presentere oss og mulighetene som ligger i fri programvare, samtidig som jeg skal kartlegge kompetansen på universiteter og høyskoler rundt dette, sier Amundsen.

Han har fra tidligere arbeid god erfaring med å bruke løsninger som er basert på fri programvare i helsesektoren.

- Det er flere gode prosjekter hvor teknologien er basert på fri programvare. Vi må prøve å ta vekk det skarpe skille mellom fri og proprietære programvare, de vil kunne brukes om hverandre, og i samspill med hverandre. Helseløsninger har mange nivåer, sier han.

IT-Helse