Omsorgsrobot tar tunge løft

Omsorgsrobot tar tunge løft

Eldreomsorgen kan få et kraftig løft med roboten som kommer om fire år.

Den japansk-utviklede omsorgsroboten "Riba-II" er utstyrt med kraftige motorer i hoftene og avanserte feedback-sensorer som gjør at den kan bøye seg og løfte pasienter varsomt fra seng eller gulv, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Utviklet for eldreomsorg

Roboten er utviklet ved et forskningssenter i Nagoya og designet for bruk i eldreomsorgen ved pleiehjem og behandlingsinstitusjoner, som det blir stadig flere av i takt med det økende antallet eldre og pleietrengende i befolkningen, den såkalte eldrebølgen, som slår inn over Japan og andre steder i verden.

Roboten går på hjul og har et lite, bjørneliknende hode med et godslig uttrykk som sitter på toppen av en tjukk kropp med lange, kraftige armer. En videosnutt (se under) av maskinen i aksjon viser hvordan den bøyer seg nesten horisontalt for å plukke opp en pasient fra en seng eller en madrass på gulvet, som er en vanlig måte å sove på i Japan.

- Vi reiste rundt og besøkte pleieinstitusjoner, og fant ut at å flytte rundt på folk var det som var mest slitsomt for de ansatte, forteller Yu Kato, spesialist på roboter ved Tokai Rubber Industries.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it

Tunge løft sliter mest

Omsorgsarbeidere i Japan løfter pasienter i gjennomsnitt 40 ganger om dagen, ifølge den statlige forskningsinstitusjonen RIKEN som har samarbeidet med Tokai Rubber om utviklingen av roboten.

Ifølge Kato skal roboten testes ved ulike pleieinstitusjoner neste år, og den forventes å komme i salg i 2015. Prisen for roboten anslås foreløpig til rundt 6 millioner Yen, i overkant av 400.000 kroner.

Maskinen kan løfte opp til 80 kilo fra gulv, rullestoler og senger. Den har spesiallagde gummimatter utstyrt med sensorer langs armene og brystet som leverer feedback når den bærer pasienter.

Versjon 2.0

Dette er den andre RIBA-modellen som er utviklet, den første kom i 2009 og kunne flytte folk opptil 60 kilo mellom en seng og en rullestol, men hadde ikke de spesielle gummimattene. Isteden var roboten utstyrt med 400 individuelle sensorer som kontrollerte løftingen, forteller Kato.

Etter hvert som roboter gradvis blir mer og mer vanlige i bruk i hverdagslivet i Japan, blir eldreomsorg sett på som et svært viktig område der roboter kan komme til nytte. Det er ikke nok helsearbeidere til å ta hånd om den aldrende befolkningen, og det er blitt utviklet roboter som både kan vaske, overvåke og underholde sine pasienter.

Se video av konseptet her!

IT-Helse