Omstridt hackerhjelp for eldre

Omstridt hackerhjelp for eldre

Piratparti hjelper eldre med sensurert informasjon om aktiv dødshjelp.

Den australske gruppen for fritt valg til selvdøding, Exit International, har startet kurs for eldre mennesker innen hacking. Målet er å lære dem hvordan de kan unngå landets strenge innholdsfilter på internett. Interessegruppen får hjelp av det australske piratpartiet.

Den første "Hacking Masterclasses" ble avholdt i Chatswood NSW siste uke, og fikk 50 deltagere, mange av dem med bærbare pc-er, ifølge Computerworld Australia.

Daglig leder for Exit International, den kontrovelsielle legen Philip Nitschke, startet klassene for å gi eldre mennesker fri tilgang til informasjon om selvdøding. Han frykter at slik informasjon vil forsvinne når Australia innfører sine strenge nettfiltre som vil sensurere internett.

Kommunisere

I en kopi over nettsteder som vil sperres, som er lekket på nettet, er blant annen det britiske forlaget av Peaceful Pill eHandbook og tre videoer på Youtube som er relatert til selvdøding.

- Mye av den informasjon vi synes er viktig filtres. Det er ingen stor overraskelse, men vi må tilpasse måten vi kan kommunisere med våre 5000 medlemmer, sier Nitschke til Computerworld Australia.

Peaceful Pill Handbook ble publisert på internett etter at papirversjonen ble forbudt i kengerulandet i 2006.

Proxy server

Nitschke søkte kontakt med Piratpartiet gjennom Electronic Frontiers Australia, for å finne it-eksperter som kan lære en gjennomsnittlig 70-åring å finne pro selvdøding-material. Dette gjøres ved å bruke en proxy server for å gå forbi den nasjonale brannmuren.

En talskvinne for kommunikasjonsminister Stephen Conroy har sagt at det ikke er ulovlig å undervise eller muliggjøre måter å unngå brannmuren. Det betyr at kursene ikke vil bannlyses.

- Under regjeringens politkk, er det ikke ulovlig å gå rundt filtrene eller vise andre hvordan det gjøres, sier hun.

Omstridt

Nettsensur i Australia er en omstridt plan å ta ut deler av internettet av Australian Federal Government. Dette betyr at alle nettleverandører pålegges å ta ut websider. Sensuren er tema til stor debatt i landet, hvor mange motsetter seg regjeringens planer.

I tillegg til selvdøding er flere omstridte temaer stengt ut. Det er kjent at det planlegges sensur av nedlastbare dataspill, flashbaserte webspill og nettsteder som selger hardkopier av spill som ikke møter landets MA15+ standard. Under sistenevte faller blant annen eBay og Amazon.

Stenger Google

I januar i år ble en artikkel på Encyclopedia Dramatica om "Aboriginals" fjernet etter klager om rasisme. Adressen stor også på svartelisten over nettsteder som sensureres i nettfiltrene.

Sensuren går også på at myndighetene henvender seg direkte til australske nettsteder, i tillegg til at man tar kontakt med Google å fjerne nettsteder fra søkeresultatene.

Obligatorisk filtring vil bli innført juni i år.

Les om:

IT-Helse