Ønsker større helsefokus

Ønsker større helsefokus

TROMSØ: Kommersielle bedrifter er en viktig ressurs når helsetjenester moderniseres. - Industrivinklingen er høyst relevant, sier Siri Bjørvig i NST.

I Tromsø er Nasjonalt senter for telemedisin (NST) med sin årlige konferanse i disse dager vertskap for over 300 gjester fra hele verden. I år er det litt flere besøkere enn i fjor, og programmet preges av en rekke internasjonale foredragsholdere.

På åpningen fikk den kjente Harvard-økonomen Clayton Christensen to timer til rådighet for å forklare sin teori om at nye, innovative teknologier overtar markeder fra etablerte bedrifter. Med denne vinklingen fikk TTEC 2008, som konferansens offisielle navn er, en start som fokuserte tungt på telemedisin som en industribransje med kommersielle aktører.

LES OGSÅ: - Desentraliser helsesektoren

- Vi hadde veldig lyst å høre hvordan Christensen ser på dette. Hvordan kan små selskap komme opp, og ta markedsandeler av de store selskaper? Jeg mener Christensens teori om forstyrrende (disruptive) teknologier er høyst relevant med tanke på helse og ehelse. Dette er en del av de prosessene vi er inne i, sier Siri Bjørvig, som er prosjektleder i NST og organisator for konferansen.

I paneldebatten med blant andre antropolog og tidligere Microsoft-ansatt Anna Kirah, samt IBMs Mark Mattingley-Scott, fikk Abelias Paul Chaffey forklare sitt store forbilde Christensen litt om hvordan samspillet mellom myndigheter og private aktører foregår, og ikke foregår, i Norge. For alle var enige om at det er fremdeles mange hindringer for å innføre teknologi i helsevesenet.

- Klart det er viktig å se hvordan man angriper helsemarkedet, og hvordan veien oppover er. Dette er ikke prosesser som først og fremst skjer i sykehusene og hos spesialister, men hos desentralisere helsetjenester. Det korresponderer godt med det vi ser skjer rundt telemedisin, sier Bjørvig.

Variert program

Tromsø har blitt et internasjonalt anerkjent senter for forskning, men i programmet viser NST seg beskjedent frem.

- Ja, vi velger å være tilstede som vert og med mange av våre eksperter, men dette er en konferanse som ikke handler om Norge eller Tromsø. Vi har en vitenskaplig profil, og baserer programmet på de som har sendt inn interessante ideer, fortsetter Bjørvig.

Ellers på programmet finner vi temaer som samhandling, mobile løsninger, sensorbasert teknologi, ulike prosjekter innenfor helsevesenet, og konferansen henveder seg både til leger, forskere og helsepersonell. I alt 25 forskjellige land og samtlige verdensdeler er representert.

- Vi inviterer alle disse til Tromsø fordi vi ønsker å lære. Tromsø skal være en møteplass for den internasjonale aktivitet på dette området, sier Bjørvig.

Les om:

IT-Helse