Outsourcer sykehus-it

Diakonhjemmet sykehus har satt ut it-driften til Evry. Er tiden moden for flere helseforetak å gå til markedet for it-drift?

Publisert Sist oppdatert

Diakonhjemmet sykehus har valgt å sette ut sin it-drift til markedet.

Evry skal drifte den eksisterende plattformen, samtidig som de bygger opp en ny plattform som skal stå ferdig i løpet av året.

Evry vil også overta 7-8 ansatte på it-avdelingen, som tidligere hadde Diakonhjemmet sykehus som arbeidsgiver.

- Vi erkjente at tradisjonell driftskompetanse av ikt-infrastruktur ikke lenger er nødvendig å ha internt, og at det var større risiko for økte kostnader ved drift i egen regi enn ved å sette det ut, sier Haakon Brænden, direktør for ehelse ved Diakonhjemmet sykehus.

Sykehuset gjorde grundige analyser av fordeler og ulemper ved å sette ut it-tjenester.

Kostnadene var ikke det viktigste argumentet.

Ifølge sykehusets beregninger var prisen ved intern drift faktisk lavere, men risikoen var høyere.

Måtte fornyes

Gartner kvalitetssikret de to alternativene, og konkluderte med at tjenesteutsetting var vesentlig mer modent i forhold til ressurser, prosesser, teknologi, styringsmodell og migreringsplan.

- Etablering av en ny og moderne ikt-plattform er et viktig strategisk grep for å nå sykehusets overordnete mål. Risikovurderingene viste at ikt-plattformen måtte fornyes for å sikre forsvarlig drift, sier Brænden.

Dermed settes hele it-infrastrukturen, alt fra datahaller, nettverk, servere, databaser, pc-er, printere, applikasjonsdrift og servicedesk. Forvaltningen av applikasjoner vil sykehuset beholde internt. Diakonhjemmet sykehus så en rekke fordeler med modernisering og tjenesteutsetting.

- Økt skalerbarhet, oppetid, sikkerhet, kvalitet, tilgjengelighet og ikke minst utvikling og implementering av nye tjenester var viktige faktorer, sier Haakon Brænden.

Trend i helse

Kontrakten har en verdi på 100 millioner kroner over en femårsperiode. Er det bare en enkeltstående kontrakt, eller peker det i retning av en ny trend innen helse-Norge? Flere helseforetak investerer tungt i teknologi for å gi pasientene et bedre tilbud og effektivisere de ansattes arbeidsdag.

St. Olavs hospital i Trondheim var tidlig ute, og har blitt en europeisk referansecase. Det samme kan sies om Ahus. Diakonhjemmet har lenge hatt en ambisiøs teknologisk strategi. En grunn til at sykehuset valgte å sette ut it-driften var at eksisterende infrastruktur bremset på de digitale ambisjonene. Å sette ut deler av virksomheten innebærer alltid et valg om å fokusere tilsvarende på noe annet.

- Vi har alltid ønsket å bidra til innovasjon og utnyttelse av teknologi, men vi erkjente at vi måtte skifte fokus fra drift av systemene til utvikling og innovasjon ute i klinikken. Vår ehelse-avdeling skal fremover konsentrere seg mer om å bidra til teknologisk merverdi, forenkling, bedre ressursutnyttelse og mer effektiv logistikk i klinikken, sier Brænden.

Diakonhjemmet ser flere positive sider ved å samarbeide med det private markedet.

- Ved å velge en privat aktør på dette området bidrar vi samtidig til konkurranse i markedet. Det tror vi helsesektoren vil dra nytte av på lengre sikt, sier Haakon Brænden, direktør for ehelse, ved Diakonhjemmet sykehus.

Dette er selvsagt musikk i ørene for Terje Mjøs i Evry. Selskapet satser stort på helsesektoren. Helseforetakene bruker allerede private it-aktører til en rekke it-tjenester, særlig på applikasjonssiden. Når det gjelder it-drift har det vært langt mellom kontraktene. Helseforetakene bruker sine egne driftssentre. Sykehuspartner drifter Helse Sør-Øst, Hemit drifter Helse Midt-Norge. Helse Vest og Helse Nord har tilsvarende driftsenheter. Diakonhjemmet er en privat aktør. Evry håper at Diakonhjemmets modell vil smitte over på de større helseforetakene.

SVALE: Én svale gjør ingen sommer, vet også Terje Mjøs, administrerende direktør i Evry. Likevel er kontrakten med Diakonhjemmet sykehus en viktig endring i helsesektorens it-poliitkk. (Foto: Audun Aagre)

- Det er ingen tvil om at Diakonhjemmet er en viktig signalcase for oss. Vi tror andre helseforetak har store fordeler med å sette ut driftstjenester til markedet, og vi kommer til å arbeide hardt for å synliggjøre de fordelene, sier Terje Mjøs.

Evry har ansatt leger, sykepleiere og annet helsepersonell som kan prosessene i et sykehus.

- Vi satser massivt. Jeg er helt overbevist om at helsesektoren vil gå i retning av det private markedet. De trenger å frigjøre tid til å jobbe med pasienter. Helse er et viktig område, som kommer til å bli enda viktigere fremover, sier Mjøs.

Men hvorfor har det tatt så lang tid? For Evry (EDB og Ergogroup inkludert) er Diakonhjemmet den andre kundecasen for it-drift for sykehus. St. Olavs hospital var første case, og det er seks år siden.

- Ting tar tid, men det betyr ikke at vi har lite å gjøre innen helse. Det er mange anbudsutlysninger i helsesektoren. For noen år siden vant vi anbud for Helse Sør-Øst på digitale kurveløsninger, som skulle erstatte kurvene med pasientinfo som tidligere hang på sengene. Vi vant anbudet, men det har tatt tid før prosjektet har kommet i gang. Vi opplever at helsemarkedet begynner å bevege seg også innen drift, sier Terje Mjøs.

Han mener spørsmålet om sikkerhet ikke er en ulempe for private aktører. Tvert i mot.

- Håndtering av sensitive personopplysninger er ikke uvant for driftsleverandører i markedet. For vår del har vi lang erfaring i å drifte for bank, i tillegg til Ahus og andre. Sikkerhetskravene i markedet er høye, uansett om det er bank, industri eller helseforetak, sier Terje Mjøs.

Nye tjenester

Diakonhjemmet sykehus tar sikte på at ny infrastruktur vil åpne for nye tjenester. I likhet med svært mange andre helseforetak har sykehuset en strategi for elektronisk pasientjournal, pasientadministrative systemer og bedre samhandling mellom aktørene i helsevesenet, i samarbeid med DIPS (Distribuert informasjons- og pasientsystem i sykehus).

- Løsningen Evry skal levere innebærer tilrettelegging for at våre leger skal ha sikker tilgang på pasientdata fra DIPS pasientdatajournalsystem på nettbrett. Men for å få full effekt av den nye plattformen, må applikasjonsleverandørene tilpasse sin programvare til Ipad. Inntil videre kan det vise seg at pasientrettede fagsystemer ikke vil fungere hensiktsmessig på nettbrett, sier Haakon Brænden.

Sykehuset har ambisjoner om å være ledende innen enkelte områder, som revmatologi og revmakirurgi, og et godt lokalsykehus med god pasientbehandling.

- De overordnete målene for ehelsestrategien er å bidra til økt kvalitet i pasientbehandlingen, bedre ressursutnyttelse og at pasientene opplever sykehusets helsetjenester som helhetlige, tilgjengelige og av høy kvalitet. Teknologi har ingen verdi i seg selv, men kun når det fører til merverdi for pasientene og våre ansatte, sier Haakon Brænden.

Samspill

Hemit, som drifter it for helseforetakene i Midt-Norge, tror på et godt samspill mellom markedet, sykehusene og de regionale driftssentrene.

- Hemit vil både drifte i egenregi og drifte ved hjelp av leverandørmarkedet for mindre brukernære driftstjenester, ut fra en vurdering av kostnadseffektivitet og kvalitet, sier Paul Gundersen, direktør i Hemit.

Han mener ulempen ved å sette ut drift til en privat leverandør er at man skiller utvikling og drift. Samtidig ser han noen fordeler.

- Fordelen er at man dreier den interne kompetansen mer over på tjenester som krever utvikling og virksomhetsforståelse innen helse, det vil si at ikt-enheten kan få enda mer fokus på kjerneprosesser og brukernære applikasjoner i sykehusene, sier Gundersen.

De fleste er enige om en forventet vekst innen helserettet teknologi fremover.

- Det er store uutnyttede muligheter i det å ta i bruk ikt i helsesektoren, både internt i hvert helseforetak, men også mellom helseforetak og mot primærleger og kommuner.

Gundersen mener nettbrett kan være aktuelle til bruk i klinisk virksomhet.

- Bærbare enheter vurderes som brukergrensesnitt, men dataene må være sikret. Det er ikke snakk om å legge pasientdata ut på slike brett. Sykehusene må forholde seg til nasjonal krav og føringer, samt norm for informasjonssikkerhet på dette området, sier Paul Gundersen, direktør i Hemit.

Ikke overdrives

Evry og Diakonhjemmet sykehus er godt i gang med samarbeidet. Allerede om seks måneder skal den nye teknologiske plattformen være klar, og den gamle vil fases ut. Hvorvidt flere helseforetak vil følge etter Diakonhjemmet sykehus er uklart. Terje Mjøs håper det er mindre enn seks år til neste driftskontrakt med et større helseforetak.

- Vi er optimister, men det er viktig å ikke overdrive betydningen av én kontrakt. Kontrakten er svært viktig for Evry, og Diakonhjemmet har valgt oss på bakgrunn av grundige vurderinger. Så gjelder det for oss å leve opp til forventningen, men vi tror jo at det er mange som følger med på hvordan det går, sier Terje Mjøs, administrerende direktør i Evry.