Professor slakter Googles kroppssøk

Professor slakter Googles kroppssøk

Morsomt for folk flest, men holder ikke hva reklamen lover, mener Per Holck.

Et nytt spennende verktøy lar deg undersøke den menneskelige kroppens anatomi ned til minste detalj. Google Body Browser er et nytt læringsverktøy som bruker Html5-teknologi for å utforske menneskekroppen i lagvis tredimensjonal detalj.

Les saken hos PC World:

Google lanserer "kroppssurfer"

Men professor i medisin Per Holck ved Avdeling for anatomi ved Oslos Medisinske fakultet er ikke imponert. Han mener at innholdet er altfor dårlig for å være til nytte i helsesektoren.

- Jeg synes ikke dette er så godt gjennomarbeidet at det kan anbefales for medisinsk fagpersonale, sier han til Computerworld It-helse.

Neppe faglig

Holck har sett gjennom programmet noen ganger etter at vi har gjort han oppmerksom på det. Professoren opplevde flere avbrudd i tjenesten. Det han fikk til å fungere holdt ikke mål.

- Her er flere feil, unøyaktigheter og mangler, for eksempel er ikke hjernen tatt med i det hele tatt. Nomenklaturen er en merkelig blanding av engelsk og latin. Programmet er antagelig egnet for undervisning i skolen og som "privat" opplæring eller underholdning, men neppe i annen faglig sammenheng.

- Er det bra at "vanlige pasienter" har tilgang online tilgang til slik informasjon?

- Personlig synes jeg det er bra at alle - enten man er pasient eller ikke - får anledning til å orientere seg i kroppens forskjellige organer. Til slik bruk er programmet egnet, men den går jo ikke inn i detaljene, på tross av reklamen.

Lag-verktøy

Google Body Browser må åpnes i et program som støtter WebGL, som ikke alle har installert, men som skal følge med nye nettlesere.

Man møtes av et bilde av en kvinne i treningstøy som står med ansiktet vendt mot deg. Kontrollknapper på venstre side av skjermen lar deg zoome inn og ut og rotere kvinnens kropp. Du kan også klikke og dra med musen for å snurre henne rundt tredimensjonalt.

Det mest interessante er når du begynner å bruke lag-verktøyet i Google Body Browser. Dette verktøyet lar deg skrelle vekk ulike lag fra kroppen slik at du ser detaljerte fremstillinger av den menneskelige anatomi.

Ett nivå fjerner huden slik at du får se den muskulære strukturen. Neste nivå går ned til skjelettet, og når du fortsetter nedover får du se organer, arterier og blodårer, og til slutt nervesystemet.

Snart mannlig

Hvis du vil lære mer om det du ser, kan du klikke på ”labels”. Da blir Google Body Browser en virtuell biologibok, med små merkelapper som forteller deg nøyaktig hva du ser på. Du kan også søke, skriv inn navnet på en muskel, et bein eller et organ i søkefeltet og Google Body Browser zoomer inn på riktig del av kroppen.

En annen funksjon som er verd å nevne er at Google Body Brower hele tiden justerer nettadressen mens du holder på, slik at du kan lagre nøyaktig det du ser på og for eksempel dele det med andre. Det er bare å kopiere den aktuelle nettadressen.

Også en mannlig modell skal legges inn i Google Body Browser i nærmeste framtid. Du kan teste Google Body Browser her for å lære mer om menneskekroppen, og samtidig se litt av funksjonaliteten WebGL har å by på. Eventuelt kan du sjekke applikasjonen i aksjon i denne videoen:

Les om:

IT-Helse