Spam-krigere kjemper mot hiv

Spam-krigere kjemper mot hiv

Slik er likheten mellom kampen mot søppelpost og kampen mot hiv?

Teknologi som brukes til å bekjempe spam skal nå brukes til å bekjempe HIV, skriver Computerworld i Danmark.

Det er Microsoft-forsker David Heckerman, som tidligere har jobbet med å konstruere spamfiltre.

- Det viser seg at det er mange likheter mellom den måten spammere endrer fremgangsmåte for å unngå filtre og den måten HIV-virus konstant muterer, sier han ifølge en bloggpost hos Microsoft Research.

Vrient virus

Flere enn 1,8 millioner mennesker dør av HIV-relaterte sykdommer hvert år, tilsvarende 5000 om dagen. Viruset muterer hele tiden for å unngå å bli angrepet av immunforsvaret. Viruset kan faktisk endre seg like mye i én infisert person som influensa-viruset har gjort i hele menneskets historie.

Derfor er det vanskelig å finne virusets svakheter, som i neste ledd kunne blitt brukt til å utvikle en vaksine.

Utprøvingen av vaksinen som foregår i Sør-Afrika genererer enorme mengder data og analyser av dataene er en kjempeutfordring. Og her kommer altså Microsoft inn i bildet.

Heckerman og kollega Jonathan Carlson jobber med et verktøy kalt Phylod, som er i stand til å bearbeide store datamengder. Med dette verktøyet skal forskerne forsøke å finne ut hvordan ulike menneskers immunforsvar reagerer på viruset.

Hadde nødvendig utstyr

En vanlig datamaskin ville brukt flere år på å jobbe seg gjennom dataene, så Microsoft bruker sitt eget høyytelses datasenter til å kjøre køer med Phylod-jobber. Dermed reduseres tiden fra år til timer.

- Vi hadde tilfeldigvis den riktige algoritmen og en stor mengde datamaskiner hos Microsoft som kunne klare den omfattende databehandlingen. Vi fikk oppgaven på en fredag. På mandag hadde vi en komplett analyse klar til Bruce, mimrer Heckerman.

Bruce Walker er professoren som leder vaksineprosjektet i Sør-Afrika. Microsoft har jobbet med prosjektet siden før 2005, viser Computerworlds historiske artikkelarkiver.

Heckerman mener fremgangsmåten kan komme til nytte også til andre fæle sykdommer.

- Alt vi lærer her kan ikke bare brukes til HIV, men også brystkreft og prostatakreft - og vil i siste ledd endre måten medisin praktiseres på.

IT-Helse