Den sunne mobilen

Den sunne mobilen

PRØVELØPT: Adidias og Samsung vil få halvfete nordmenn opp av sofaen og ut i friskluft.

Stedet er Bislett Stadion, det er en kjølig mai-dag. Vårt oppdrag er å finne ut hva i all verden Micoach-systemet er, og å ta det med ut på en liten test.

Adidas Micoach er en kombinasjon av mobiltelefon, skritteller og pulsmåler, i tillegg til en rekke avanserte programvarefunksjoner. Løsningen er utviklet av Adidas i samarbeid med mobilprodusenten Samsung, og den spesialtilpassede telefonen er utstyrt med begge selskapenes logo.

Målet med systemet er å tilby et effektivt og lett forståelig hjelpemiddel for folk som ønsker å få mest mulig ut av treningen sin. Systemet er lagt opp slik at det kan tilpasses både amatører og proffe, selv om sistnevnte nok vil savne mer avanserte funksjoner som en gjerne får i andre systemer.

For oss glade amatører, som ikke har vært ute og jogget på denne siden av tusenårsskiftet, er det derimot mer enn nok å ta tak i.

Mobil med mer

Micoach kommer i et sett med fire deler, pluss diverse tilbehør. Den viktigste delen er selve mobiltelefonen, hvor all programvaren som holder oversikten over treningen ligger. Til telefonen, som er både støv og fuktsikker, kobler du trådløst opp en skritteller som settes på skoen og et pulsbelte som festes rundt brystet. I tillegg følger det med en mobillomme du kan feste på overarmen.

Et annet viktig element er øreproppene som følger med. Disse har en bøyle som gjør at de sitter godt fast i øret, og er av typen som stappes godt inn i øregangen. Gjennom disse får du levert til en hver tid oppdatert treningsrelatert informasjon, som antall skritt i minuttet, distansen du har tilbakelagt, hvor høy eller lav puls du har, og så videre.

I tillegg til selve grunnsettet, vil Adidas også selge treningsklær spesielt beregnet for bruk med Micoach. I all hovedsak innebærer det at du kan sløyfe den medfølgende mobillommen til fordel for tilpassede lommer i klærne.

Før du starter selve treningen må du sette opp programmet på telefonen til å passe deg. Du må blant annet taste inn alder og vekt. Deretter må du finne ut hvilket treningsnivå du ligger på. Det gjør du ved å løpe 1,6 kilometer så raskt du overhodet kan. Ut i fra resultatene her, målt i puls, antall skritt i minuttet, hastighet og så videre, får du servert et treningsprogram som passer deg.

Alt av beregninger og tilrettelegging av treningsprogram gjøres via et webbasert program på pc-en. Her kan du velge om du ønsker å trene for å gå ned i vekt, for å bli raskere, sterkere og så videre.

Døden nær?

Etter en kjapp innføring i systemet og litt informasjon om de to selskapenes visjoner og planer for Micoach var tiden inne for det vi fryktet mest av alt. Det var nemlig på tide å teste ut Micoach selv, og det på historisk grunn.

Det var bare å ta turen ut i garderoben for å skifte til hakket mer passende treningstøy enn olabukse og t-skjorte. Etter å ha fått skiftet til treningstøy og sko i den underligste størrelsen vi har sett så lang - 46 2/3 er nytt for oss - var det bare å sette i gang.

Det var i alle fall planen. Etter å ha koblet på pulsbelte og skritteller, tastet inn vekt og alder, og nærmet seg det røde underlaget på løpebanen begynte nemlig problemene. Systemet ville på død og liv ikke samarbeide. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på at de tre elementene som utgjør Micoach kommuniserer trådløst, og at det var minst ti identiske sett i umiddelbar nærhet. Etter my fukling og bytte av utstyr hele fire ganger, var det endelig vår tur til å ta noen runder på Bislett.

Skritteller på skoen og informasjon om et hjerte på vei tilbake til normalt nivå på skjermen.

Ettersom problemene med å få systemet opp og gå stjal verdifull tid, valgte vi å sløyfe hardkjøret på 1,6 kilometer for å finne ut hvor god form vi var i. Resultatet ville nok uansett blitt nok så nedslående, så det var like greit å droppe akkurat det.

Vi valgte heller å kjøre på med et fritreningsprogram, som kun registrerer data fra de forskjellige følerne, og gir deg fortløpende informasjon om hvordan treningsøkten går. Dette leses opp gjennom ørepluggene ved at du klapper lett på telefonen to ganger.

Etter omtrent en halv runde begynte pulsen å nå et akseptabelt nivå, symbolisert med en grønn graf på skjermen. Da var det på tide å sette opp farten litt. Litt senere begynte hjertet virkelig å slå, og vi lå oppe på rødt på skjermen. Høyere enn det og vi ville nok fått beskjed om å ta det litt roligere.

Etter to runder var tiden ute, og pulsen høy nok til at hjertet omtrent kom flygende ut av brystet. Ved hjelp av Micoach hadde vi til enhver tid oversikt over hvordan ting sto til, og det var ikke direkte oppløftende det vi så på skjermen. Om ikke annet ga det oss i det minste en klar indikasjon om at det er på tide å starte å trene igjen.

Micoach er ventet klar for salg tidlig i juni, og vil koste rundt 3 750 kroner uten abonnement. Ifølge Samsung og Adidas vil systemet legges ut for salg i de fleste butikker som selger mobiltelefoner, i tillegg til at vi nok vil kunne kjøpe subsidierte løsninger via mobiloperatører.