Svensk milliardfiasko

Svensk milliardfiasko

Konsulenter ble rike på svensk it-helse-prosjekt, uten levere noen løsninger.

Stockholms fylkeskommune har brukt åtte ganger mer penger på en løsning for elektroniske pasientjournaler, uten å få et system som fungerer. Prislappen kan komme på 1,6 milliarder svenske kroner. Første budsjettering var 200 millioner kroner.

Dette avslører Computerworld svenske søsterblad Computer Sweden (CS) i dag.

Det er rundt hovedstaden den store helsefiaskoen har utviklet seg. Sverige er delt inn i 24 landsting, noe som tilsvarer norske fylkeskommuner. Disse har ansvar for helsevesenet. Stockholm landsting omfatter 24 kommuner og har 1,9 millioner innbyggere.

I 2004 bestemte Stockholms landsting seg for å sette i gang et prosjekt for å laget et system for elektroniske pasientjournaler. Denne sommeren ble prosjektet lagt på is. Men CS har fått tak i interne konsulentoversikter, og kan avsløre at prosjektets kostnader er enormt mye høyere enn forspeilet.

LES OGSÅ: Helsevesenet bruker mer på it

Konsulentene tjener

Så sent som september var den offisielle versjonen at prosjektet skulle koste 300 millioner svenske kroner, med en sluttregning på mellom 400 og 600 millioner kroner. Men ifølge tallene CS sitter på er allerede 400 millioner kroner forsvunnet ut av pengesekken, uten at det er noe system i drift. Samtidig kan prosjektet komme til å koste hele 1,6 milliarder svenske kroner før den er ferdiglevert i 2010.

CS har også fått fakturaer som viser at konsulenter ble fakturert med 80 timer i uken for 1100 kroner pr. time i flere år. Dette uten at det har vært krav om drift eller at noen alarmklokker har ringt.

Det er ifølge CS WM-data, HP, Tietoenator, Teleca og Telia som er vinneren i prosjektet, og har tegnet kontrakter for leveranse.

Satsningen på et system for felles helsedokumentasjon har vært kontroversiell fra starten. Allerede i 2004 har landstingets revisorer sagt at det dreier seg om en høyrisikoprosjekt som krever sterk styring av landstingsledningen, både i fremgang og budsjett.

Urban Jonsson, it-direktør ved Stockholms landsting, sier til CS at det har vært flere forsøk å begrense kostnadene i prosjektet.

– Vi gjør alt for å redusere kostnadene. Men jeg har ingen oppfatning om hva sluttnotaen blir.

LES OGSÅ: Vår tids asbest?

Les om:

IT-Helse