Sykehus slått ut av virus

Sykehus slått ut av virus

Tre store sykehus i London ble stengt på grunn en hissig dataorm. Slik kan du unngå det samme.

I starten av denne uken gikk saken om de tre britiske sykehusene som er slått ut av datavirus sin gang rundt i tekniske medier verden om. Bartholomews, the Royal London Hospital og London Chest Hospital ble slått ut av det som hevdes å være en Mytob Worm.

En talsmann har fortalt at et alvorlig virus ble oppdaget mandag. Brukerstøtteavdelingen for it trodde de hadde infeksjonen under kontroll mandag kveld, men systemene krasjet etter hvert som ansatte logget seg inn tirsdag.

Dermed ble avgjørelsen tatt om å slå av hele datanettet på sykehusene. Dermed har den medisinske staben i noen tilfeller måttet ty til penn og papir, mens andre har brukt backupsystemer. Inntaket av nye ambulanser ble også stengt stengt.

Kontroll på applikasjoner

Direktør i Lumension Security, Andre Clarke, mener applikasjonskontroll kunne forhindret problemet. Med det mener han at sykehusene i stedet for å svarteliste alle ondsinnede programmer og stenge ute forsøk på å installere disse, heller burde hviteliste de programmene som er godkjent og stenge ute forsøk på å installere alle andre.

- En mye bedre måte å håndtere situasjonen er å ha et miljø hvor du kun tillater applikasjoner du har godkjent kan kjøres, forklarer Clarke overfor smcmagazineuk.com.

- Denne tilnærmingen fjerner både den tekniske og menneskelige feilterskelen ved å alltid standardisere til et «kjente snille», heller enn å prøve å holde styr på de «kjente slemme».

Norsis, som også har fått med seg virusangrepet i Storbritannia, anbefaler på generelt grunnlag det norske folk å holde all programvare, inklusive antivirus, oppdatert, samt å utvise skepsis i forhold til epost og lenker du mottar.

Trolig ikke hackere

Selv om Mytob-ormen inneholder bakdør, foreligger det ingen indikasjoner på at maskiner med pasientjournaler har blitt aksessert.

Det er heller ingen mistanke om at hackere står bak, sier en talsmann ifølge The Register.

Sykehuset er nå igjen i stand til å motta ambulansepasienter.

Les om:

IT-Helse