Tieto tester Ipad i helsevesenet

Tieto tester Ipad i helsevesenet

Ipad har frelst en hel forbrukerverden. Nå står helsevesenet for tur.

Apples Ipad er i ferd med å endre teknologiutviklingen. Steve Jobs har med sitt nyeste produkt fenget både kravstore forbrukere og mediefolk. Ipad-en gir raskt informasjon, kommunikasjon og en lang rekke med nødvendige eller helt ubrukelige miniprogrammer.

Temmelig kort tid etter lanseringen mente de første kloke hoder at Ipad kan brukes til så mangt. Ikke minst i forbindelse med helsetjenester kan det nye nettbrettet øke kvaliteten og tilgjengeligheten, tror flere.

Det har det finske selskapet Tieto tatt høyde for, og i Sverige har utviklingsavdelingen skaffet seg noen Ipad-er. Nå kjøres den første helserelaterte programvaren fra selskapet på Apples nye dings.

Uante muligheter

- Apple fokuserer veldig mye på konsumentmarkedet, men vi ser på hvordan vi kan bruke Ipad i helsesammenheng. Det gjelder både på sykehusene, men også i hjemmehjelptjenester, hvor integrasjonen av planleggingsverktøy med kartdata vil gi flotte muligheter, sier Jon Erlend Dahlen, forretningsansvarlig for produkter i Tietos skandinaviske helsedivisjon.

Ifølge nordmannen, som bor og jobber i Sverige, har Ipad store og uante muligheter i helsesektoren. Han baserer det på sine egne opplevelser de siste månedene, men også på de tilbakemeldingene han har fått fra fagfolk. Ifølge Dahlen var Ipad-en en av de store attraksjonene på Vitalis, Sveriges største messe for helse og teknologi.

- Det er på den ene siden fordi folk ønsker å se å Ipad, men mange er også imponert over det vi viser dem, og hvor enkelt det er å bruke den, sier Dahlen.

Rullehjul

Som et pilotprosjekt har Tieto bygget en Apple App for programmet Provisi, som brukes i planlegging av operasjoner. Systemet kan følge en pasient helt fra ankomst til utskrivning fra sykehuset, med oversikt over koder, anestesi, planlegging av rom og tid og så videre. Dahlen viser også bilder, men påpeker at visningen av bilder på denne måten krever en integrasjon mot bildesystemer og er ikke en del av standardproduktet Provisio. Bildene i prototypen er for å vise hvilke muligheter som finnes.

Programmet gir lett tilgang til pasientens informasjon, oversikt over andre opplysninger og har kjapp visning av bilder.

Med Ipad trenger man ikke en tung pc, en klient med masse innlogging eller tastatur.

- Leger går hele tiden rundt på et sykehus, de trenger informasjon, og de gjør vurderinger. I dag går de med en papirliste, og må finne en datamaskin etterpå. Bærbare pc-er er ikke så smidig som å gjøre det på en Ipad, mener Dahlen.

Gjennom 3G eller helst trådløsnett har Ipad-en direkte kontakt med oppdatert informasjon. Innføring av informasjon er gjort lettere ved at verdier kan velges fra virtuelle rullehjul som Apple har utviklet i sitt system.

- Vi har prøvd å benytte oss av de mulighetene Apple har skapt, sier Dahlen.

Så kommer spørsmålene rundt sikkerhet og hygiene. Les videre på neste side!

Meld deg på Healthworld.

Les om:

IT-Helse