Tilbake til penn og papir

Tilbake til penn og papir

Nå kommer papiret som kan erstatte både pc og pda.

I mange år har man spådd at papir skal forsvinne fra legekontorer og sykehus. Det har så langt ikke skjedd, og nå er det kanskje en en ny type papir som kommer i stedet. Med teknologi fra det svenske selskapet Anoto kan du skrive ned hva du vil på dette papiret, som så, med et eget dokkingssystem, overføres til en datamaskin.

I Norge er det selskapet Digitalpenn som distribuerer den revolusjonerende teknologien. Pennen digitaliserer alt man noterer på papiret i sanntid, ved hjelp av ett IR-kamera som tar 90 bilder i sekundet. Verktøyet kan ha stort potensial blant annet innen hjemmehjelpstjenesten.

- Det er så lett, derfor er det vanskelig å forstå. Man må se det for å tro det. Og så sitter mange med haka ned på bordet, forteller Thorkild Graadahl, prosjektleder i Digitalpenn.

Skjema og fritekst

Computerworld fikk systemet demonstrert i Oslo. Den skreddersydde løsningen, som er laget for praktiske hjemmehjelpstjenester, gir på en enkel måte oversikt over aktivitetene. Med pennen registrer man når man kommer til en klient, ved hjelp av en brikke som er montert nær inngangsdøren.

- Registreringen skjer gjennom et enkelt trykk med pennen. Det kan ingen misforstå. Opplæringen i systemet er veldig fort gjort, sier Graadahl.

Pennen har en innebygget klokke. Det gjør det mulig å registrere tiden man bruker hos en bruker. På et papirark kan hjelpepleieren krysse av hvilke aktiviteter som er gjort. Dette skjer med en virkelig penn, samtidig som den registrer hva som skrives. Man kan krysse av på lister eller skrive i fritekst.

- Alle kommentarer kommer direkte i oversikten, og både kryssene på listen og kommentarene overføres direkte til datasystemet, både i en skannet versjon og overført til dataskjemaer, sier Graadahl.

Hemmeligheten bak systemet er et patentert datamønster som er unikt og nesten usynlig er printet på arkene. Les videre på neste side!

Les om:

IT-Helse