Underbuksene som kan redde liv

Underbuksene som kan redde liv

Slik overvåker de høyteknologiske trusene din helsetilstand.

Amerikanske forskere har sittet i tenkeboksen og kommet frem til holdbare biosensorer som kan trykkes rett på klær. Dermed kan leger overvåke folk også utenfor sykehuset, og med det kan underbuksene ende opp med å avlaste helsevesenet, skriver RSC Publishing.

Andre bruksområder kan være helseovervåkning i militæret og innen idrett.

Rett på klærne

Biomedisinske sensorer som puls- og blodtrykksmålere som kan kobles til kroppen er ikke noe nytt, men kjemiske sensorer som kan trykkes direkte på klær er derimot en nyvinning. Det er forskere ved University of California San Diego som har kommet opp med skriveren som kan plassere rekker av karbonelektroder på underbuksens strikk.

Trusestrikken sikrer tett kontakt med kroppen, som muliggjør overvåkning av hydrogenperoksid og enzymet NADH, begge to assosiert med flere viktige biomedisinske prosesser. Tester av det hele viser at hverdagslig bruk, inklusive bretting og tøying av undertøyet, ikke skadet sensorenes funksjonalitet.

Innebygget promillekontroll

Fremtidshåpet er å utvikle enzymsensorer for etanol og melkesyresalt, for med det å kunne overvåke alkoholnivå og stressnivå. Sikkert kjekt for noen og enhver på byen, når ølbrillene tar overhånd. Eller for sjåfører, som forskerne foreslår.

Ifølge Cnet minner skriverteknikken om slik vanlige blekkskrivere fungerer, og trusene skal ikke bli noe mindre ålreite å ha på enn andre underbukser.

Les om:

IT-Helse