Utbrent i it-bransjen

Det kan være krevende å jobbe med it. Skremmende mange av de mest engasjerte it-folkene møter veggen minst én gang i karrieren, mener forsker.

Publisert Sist oppdatert

Den 29-år gamle prosjektlederen lå og vred seg i smerter på kjøkkengulvet hjemme. Hun trodde hun hadde fått hjerteinfarkt og skulle dø.

Men smerten i brystet var ikke hjerteinfarkt. Hun hadde stått på i jobben, og gitt alt. Men nå var hun fullstendig utslitt, og hadde ikke mer å gi. Prosjektlederen var ikke døden nær - hun var utbrent.

Brenner for jobben

- Stress er når vi oppfatter at kravene vi stilles eller stiller oss selv er større enn ressursene vi har tilgjengelig, og når vi føler at vi ikke strekker til og aldri blir ferdig med jobben. Utbrenthet kommer av kronisk stress, det vil si langvarig stress, sier Solveig Veyza Evenstad og fortsetter:

- Kroppen mobiliserer samme stressresponsen med utskillelse av stresshormoner som når en sebra flykter fra løven. Problemet er at sebraen slapper av når faren er over mens vi mennesker kan oppleve jobbstress over uker, måneder og år og kan gå med høyt blodtrykk, stresshormoner i blodet og blir fysisk ødelagt hvor blant annet hjerte- og karssykdommer, diabetes, depresjon er noen av de alvorligste sykdommene vi kan utvikle, ifølge flere forskere.

Evenstad har skrevet en masteroppgave om utbrenthet i it-bransjen ved NTNU. Hun har lang erfaring i it-bransjen, helt siden hullkort fortsatt var i bruk. Hun har selv møtt den legendariske veggen flere ganger. Hun tok grep, la it på hylla noen år, men er nå tilbake, og kombinerer it-jobben i elæringsselskapet Crossknowledge med akademia.

Hun forteller at det er de som virkelig brenner for det de gjør som er i størst fare for å falle sammen som et korthus.

- Vi snakker om grenseløse yrker og honningfella. Opgavene i it-bransjen kan vi jobbe med døgnet rundt uten at vi blir ferdige, så vi fortsetter å jobbe hjemme når det er tidsfrister å holde og servere som går ned. Vi lærer oss ny teknologi i fritiden for det er ikke tid til det på en travel arbeidsdag. Det er en spennende bransje, vi elsker jobben vår, vi blir tildelt nye roller, masse ansvar og blir fanget. De som blir utbrent er ofte de som er de mest engasjerte, de som jobber hardest. For å bli utbrent må man brenne for noe, forteller Evenstad.

Samtidig er det mobile kontoret en viktig bransjetrend, hvor man skal kunne jobbe når som helst på døgnet uansett hvor i verden man måtte befinne seg. Det er noe som ikke akkurat er til fordel når det gjelder å balansere et sunt forhold mellom jobb og privatliv.

Perfekt bransje for utbrenthet

Stress og utbrenthet er ikke et spesielt fenomen for bransjen vi er så glade i, men at forholdene er ganske prfekt tilrettelagt utbrenthet er ikke til på komme bort i fra.

- Således er det visse arbeids- og organisasjonsfaktorer som forskerne har funnet ut er med på å skape stress. Høy arbeidsbelastning som kan være kvantitativt og kvalitativt, manglende kontroll herunder rolleuklarhet og rollekonflikt , manglende sosial støtte, manglende belønning i form av anerkjennelse og økonomisk, verdikonflikt er de viktigste psykososialrisikofaktorer som fører til utbrenthet, forteller Evenstad

Joda, det kan gå fint en stund. Men over tid kan stress om forventninger, kompetanse og tilgjengelighet bygge seg opp og ta knekken på selv de yngste, kjappeste og mest engasjerte i bransjen.

- Det er gjerne unge som blir utbrent, de idealistiske som er rett ut fra skolen og så møter virkeligheten - og får sjokk. De unge blir gjerne utbrent fordi de mangler erfaring, forteller Evenstad.

De gamle ringrevene har fordeler i forhold til ungdommen, for de har opplevd mye rart og vet til slutt hvordan man skal overleve. De unge kan derimot gå rett på trynet.

Ung og utbrent

Jan Erik Eriksen er leder i It-forbundet. Han både har sett og ser kolleger som er på vei mot veggen i lysets hastighet, og er overrasket over at mange av de utbrente er unge.

- Jeg er overrasket over hvor mange unge som møter veggen på denne måten, sier Eriksen.

Han forteller at forbundet tar problemet alvorlig, og jobber for å spre informasjon og skape mer fokus på saken.

- Det viktigste for oss er å få belyst problemet. Vi tar det opp som tema på tillitsvalgtkonferansen, og sender ut informasjon og mestringsstrategier til medlemmene, forteller Eriksen.

Evenstad er også imponert over hvor seriøst It forbundet tar utbrenthet og forsøker å gi informasjon til medlemmer. Dette er andre gang i år hun ble invitert av It forbundet for å belyse temaet.

Det er også viktig å engasjere arbeidsgiver i dialogen, mener han. For arbeidsgiver har selvsagt også en interesse av å få minimert problemet. Det kan tross alt ta lang tid før utbrente er tilbake i jobben. Flere utbrente vurderer gjerne i tillegg å bytte arbeidsplass, og da forsvinner dyrebar kompetanse ut av vinduet.

Det er viktig å ta vare på ressursene sine, kanskje spesielt i dagens marked hvor kampen om de kloke hodene er stor.

Ingen diagnose

Utbrente it-profesjonelle kan også få problemer når de henvender seg til fastlegen sin for å få hjelp.

- Noe av problemet er at det ikke er noen offisiell diagnose på utbrenthet, sier Eriksen.

Symptomer på utbrenthet, som tap av engasjement, redusert energi og dedikasjon, mestringsforventning og dårlig motivasjon kombinert med fysiske plager som hodepine, smerter i kroppen og rastløshet og søvnløshet og selvsagt - fullstendig utmattelse kan på overflaten minne om depresjon.

- Det er forskjellige biomarkører mellom utbrenthet og depresjon. Man kan faktisk skille mellom de to medisinsk, forteller Evenstad.

En måte å skille mellom de to på er så enkelt som å registrere at mens den deprimerte har mistet lyst og glede i alt, så kan noen som er utbrent fortsatt bli entusiastisk over aktiviteter som gir glede.

Riktignok kan en person som er utbrent også utvikle depresjon, gjerne i forbindelse med lang tids sykefravær.

- Går man alene hjemme i en periode med utbrenthet uten oppfølging og behandling, så kan det lett gli over i depresjon, sier Evenstad, og legger til at det er viktig å ha noen hjemme å ventilere til. Enslige er mest utsatt, så om ikke annet, så i det minste en hund eller katt.

Heldigvis er ikke alt tapt om man møter veggen med hodet først. Første steg bør være å henvende seg til verneombudet på arbeidsplassen, som kan hjelpe videre.

- Det er mulig å komme seg ut av det, og det er mange ting som hjelper. Som å ta en fullstendig pause fra jobben, øke fysisk aktivitet, profesjonell hjelp, mestringsopplevelser for å gjenvinne selvtillit og støtte fra familie, venner og kolleger, avslutter Evenstad.

Evenstad er i disse dager i ferd med å skrive seg inn på doktorgradstudiet i Nice, og vil fortsette å forske på temaet. Hun har stor interesse av å dele erfaringer, og kan kontaktes på solveigevenstad AT yahoo DOT no.

UTBRENTHET

  • Symptoner på utbrenthet inkluderer at man føler seg fysisk og psykisk sliten og tom, umotivert og får et negativt forhold til jobb og arbeidsoppgaver.
  • Man har en følelse av å ikke mestre jobben på samme måte som før, og blir gjerne apatisk, distansert og knynisk.
  • Det er heller ikke uvanlig at man blir amper og lett irritert og får problemer med å sove.
  • Utbrente kan overdrive inntak av mat, kaffe, tobakk eller andre rusmidler.

HVOR FÅR JEG HJELP?

  • Det første steget er å kontakte verneombudet på arbeidsplassen og fastlegen. Fagforeninger kan også ofte bistå med råd, mestring og videre henvisning.
  • Ubehandlet utbrenthet kan føre til tilbakefall, og mange kan krasje i veggen flere ganger før man innser at årsaken til kollisjonen er utbrenthet.