Valfarter på helsebesøk til Oslo

Valfarter på helsebesøk til Oslo

Brynseng har blitt en pilegrimsdestinasjon for helseinspirasjon.

De norske sykehusene St. Olavs og Ahus er blant verdens mest moderne. Å bygge et nytt sykehus, eller oppgradere det gamle, er ikke et enkelt prosjekt. Derfor er det mange som tar turen til Norge for å lære av det som ble gjort riktig, og det som ble gjort feil.

For to år siden valgte HP å legge et internasjonalt helsesenter til Brynseng, blant annet for å vise frem løsningene som ble brukt på Ahus - som er en kombinasjon av HP, Telenor, Cisco, Imatis og Microsofts produkter. Siden har det nesten månedlig kommet delegasjoner fra andre land til Oslo og Ahus, fra Afrika, Australia og mange europeiske land.

Computerworld It-helse fikk være med da det kom besøk fra Belgia. Fra Universitetssykehuset i Brüssel kom daglig leder Marc Noppen og teknologisjef Rudi Van der Velde. De besøkte både Ahus og helsesenteret på Brynseng.

Svært heldige

- Det er en enorm jobb å bygge et nytt sykehus. Det er 30 siden vårt ble bygd, og vi trenger å fornye det. For et sykehus er tre tiår omtrent levetiden, sier Van de Velde.

Men belgierne har et problem som Ahus ikke hadde. De har ikke plass til å bygge et nytt sykehus, men må oppgradere det gamle sykehuset mens det er i drift.

- Logistikken på Ahus er fantastisk. Det er bare å bli misunnelig. Vårt nye sykehus burde også bygges helt fra bunnen av, som her. Men vi har ikke en tomt som er stor nok til det. Ahus har vært heldige som har kunnet velge en slik løsning, sier Van de Velde.

Han mener mye har forandret seg også på belgiske sykehus de siste årene. På seksti- og syttitallet var det et poeng å holde pasienter lengst mulig på sykehusene.

- Det har endret seg til det motsatte. Nå vil vi bare ha folk inne som virkelig ikke kan være hjemme. Det betyr også at de som er på sykehusene gjennomsnittlig er mye mer syk enn for 20-30 år siden. Det stiller andre krav til omsorgen og krever mer personell, sier Van de Velde.

Selve teknologien er ikke belgierne like imponert over. Les videre på neste side!

Les om:

IT-Helse