Vant europeisk ehelsepris

Vant europeisk ehelsepris

Nordmannen Steinar Pedersen fikk en prestisjetung pris i København på den siste dagen av Ehealthweek.

Onsdag delte Himss (Healthcare Information and Management Systems Society) ut “Europe Award for Ehealth Leadership”.

Prisen deles ut hvert år gikk og gikk denne gangen til nordmannen Steinar Pedersen, som er spesialrådgiver, Tromsø Telemedicine Consult.

- Jeg trodde det var en aprilnarr da de ringte meg, smiler Pedersen når Computerworld snakker med han ved prisutdelingen. Han tilføyer:

- Men klart det er veldig hyggelig. Det er sånt man blir stolt av. Det vil bli lagt merke til. Prisen går til meg som person, men jeg representerer et helt miljø.

Pedersen har jobbet i mange år med ehelse både i Norge og internasjonalt. Men Pedersen er mest kjent som grünnlegger av Nasjonalt senter for telemedisin (NST) i Tromsø.

Det har også juryen vektlagt i raporrten, som han får for «å ha opprettet Europas første forsknings- og utviklingssenter for telemedisin og for å gjøre Tromsø til senteret for temedisin».

Samarbeid med WHO

Pedersen er utdannet lege og driver i dag sitt eget konsulentselskap, Tromsø Telemedicine.

Han så tidlig at telemedisin ville bli et kraftig verktøy i helssesektoren, og ble driveren bak opprettingen av NST. Her hadde Pedersen ansvaret for forskningen og andre aktiviteter for de 110 ansatte. Under Pedersen skapte senteret sju spinoff-bedrifter.

Senteret er en avdeling under Universitetssykehuset Nord-Norge, og siden 1999 har senteret hatt status som nasjonalt kompetansesenter innen faget telemedisin. Dermed er det et av verdens tidligste og fremste kompetansesentre på telemedisin. I 2002 ble NST utnevnt som samarbeidssenter for Verdens helseorganisasjon.

Utnevnelsen som WHO-senter ble gjort på bakgrunn av et godt samarbeid med WHO siden 1997, og det utstrakte samarbeidet med Nordvest-Russland. Avtalen ble fornyet i 2006 og 2010, og løper for fire år av gangen.

Paradoksalt

Pedersen minner tilbake til oppstarten av NST.

- Vi var overbevist om at senteret skulle legges ned etter fire eller fem år. Da skulle alle telemedisinske løsninger være ferdig, sier han.

At telemedisin ikke er innført over hele Norges helevesen er ifølge Pedersen en paradoks.

- Det virker om resten av verden er mer opptatt av NST enn man er i Norge, sier han.

Pedersen har vært medlem i mange ulike komiteer, blant dem I WHO og EU. Han har også vært del av Fornyingsdepartementets råd for it-politikk. I tillegg har han vært president for den internasjonale organisasjon for telemedisin, og har hatt viktige stillinger i England og Spania.

Les om:

IT-Helse