Vantett pc uten vifte

Vantett pc uten vifte

Panasonics nye, vanntette pc kan vaskes i alkohol og er skreddersydd for helsevesenet.

KØBENHAVN: Panasonic har bygget verdens første mobile enhet for helsevesenet (mobile clinical assistant, MCA) som bruker Intels Atom-prosessor. Pc-en er skreddersydd for helsebruk, og CF-H1 er den siste i Toughbook-serien. Den store fordel er at den ikke trenger en vifte, slik at hele enheten kan være uten åpninger som samler helseskadelige bakterier.

Lanseringen fant sted under World of Health It (Wohit) i København.

- Dette er første gangen Panasonic har lansert noe i Europa. Det forteller litt om at dette er det viktigste markedet for øyeblikket for dette produktet, sier Chris Bye, sjef for selskapets europeiske pc-divisjon.

Hygiene

- Denne pc-en kan du vaske med alkohol, som betyr at den kan holdes ren nok for å fungere i et sykehus. Vi har testet nye materialer for å finne noe som tåler så mye vasking, forteller japaneren Kamo San.

Det betyr at enheten kan holdes helt ren. Det er til og med lagt inn et program som følger med om skjermen rengjøres ofte og godt nok. God hygiene i sykehus sparer liv, og en vanlig pc samler mange bakterier. Den nye enheten til Panasonic kan brukes i omgivelser med pasienter, samtidig som det er en kraftig nok pc.

- Vi har brukt mye tid på hvordan den skulle holdes. Rundt hundre sykepleiere har vært involvert i prosessen i å utforme et håndtak som er behagelig å bruke, forteller Kamo San.

Enheten har ingen åpninger for usb eller andre enheter, men kan settes i en dokking som har slike muligheter. Enheten har to batterier, som begge virker i tre timer. Det går an å skifte ut en av dem uten at pc-en behøver å slås av.

Rfid og bluetooth

Arbeidet med enheten startet i England, hvor landets helsetjeneste var ute etter en enhet som kunne fungere både i sykehus og i hjemmepleie. Det var ikke enkelt.

- Da vi kom opp med ideen i 2004 var teknologien ikke ferdig. Materialet fantes ikke enda, og vi hadde ikke en prosessor som kan fungere i en lukket enhet. Men nå har Intel fått det til, sier Bye.

Pc-en kjører Windows Vista Business, har en Intel Atom processor 1,86 GHz Z540, med 533MHz FSB, og 80 GB støt-testet harddisk. Enheten kan falle opptil 90 centimeter uten å bli skadet, ifølge Panasonic, som demonstrerte dette ved lanseringen av testmodellen.

I tillegg til en 3G-oppkobling til nett har enheten lesere for rfid og strekkoder. Begge kan utløses med to ulike knapper, avhengig av hvordan man har pasienten.

CF-H1 har et kamera, som kan brukes for å ta og sende over bilder av sår eller utslett, wifi og bluetooth og et headset så den kan brukes som kommunikasjonsenhet gjennom tale-over-ip.

Ifølge Bye er det rundt 750.000 enheter i helsevesenet rundt om i verden som potensielt kan erstattes av Panasonics nye maskin. Bruksområdene er flere, også hjemmetjenester og ambulante tjenester kan bruke den. Panasonic sender ut de første til kundene nå, og regner å ha volumproduksjon i gang i desember.

IT-Helse