Vil redde USA med it

Vil redde USA med it

Barack Obama legger frem gigaplan for å øke statlige it-investeringer.

Mannen som snart blir USAs nye president, Barack Obama, la torsdag frem sitt forslag til en krisepakke for å redde USA ut av den finansielle krisen.

Teknologi blir et stort satsningsområde. Allerede i valgkampen snakket Obama om hvordan han ville øke amerikanernes bruk av it blant annet i skoler, og nå relanseres altså ideene som en del av en krisepakke. Pakken kan koste myndighetene nærmere én billion dollar.

Obama vil bygge moderne klasserom, laboratorier og biblioteker, og kurse lærerne i hvordan de kan benytte seg av teknologien.

- På denne måten skal amerikanske skolebarn kunne konkurrere med barna i Beijing om fremtidens teknologijobber, sier Obama.

LES OGSÅ: Bredbånd og innovasjon (kommentar)

I tillegg til å satse på it i skolevesenet, foreslår Obama å digitalisere helsevesenet.

- Dette vi minske avfall, hindre tungrodd byråkrati ("red tape") og redusere behovet for å gjenta dyre medisinske tester, sa Obama under torsdagens tale i Fairfax, Virginia.

- Men det vil ikke bare spare oss for milliarder av dollar og redde tusenvis av jobber, det vil også spare liv ved å redusere dødlige feil som florerer i vårt helsesystem.

Han vil også satse tungt på bredbåndsutbygging til steder som ikke er dekket i dag. Han sa lite om hvordan dette skal gjøres, men flere aktører har foreslått statlige låneordninger for å få fart på sakene. Også fysisk infrastruktur som veier og broer skal bygges ut.

LES OGSÅ: Obamas nettsatsning forandrer politikken

- Da kan små bedrifter på bygda konkurrere med firmaer hvor som helst i verden, tror Obama.

Det skal også satses på måten amerikanerne får strøm til tv-ene sine. Obama vil bygge et høyteknologisk strømnett som skal bli mer sikkert, mer effektivt og som åpner for alternative kraftkilder.

- En veldig godt start, sier direktør Dean Garfield i den amerikanske it-bransjens Information Technology Industry Council.

- Våre firmaer vet at teknologiinvesteringer er den raskeste måten å snu økonomien dramatisk rundt på. Alt Obama foreslår er viktig for å gjøre oss konkurransedyktige, samt å redde mange jobber og samtidig spare mye penger.

LES OGSÅ: Obama og Britney Twitter-hacket

IT-Helse