It-kaos i England

It-kaos i England

Hele 80.000 ansatte i det offentlige i Storbritannia stirrer i blanke skjermer.
Pensjons- og trygdesystemene i England har falt ut. Over 80.000 ansatte har mistet tilgang til datanettverket og stirrer i blanke skjermer. Tomhendte er de ikke. Det skal mye til å skrive ut alle blanketter for hånd.

It-krisen er et gedigen tilbakeskritt i digitaliseringen av det offentlige England. Its-systemene som har kostet milliarder av kroner, stopper regelmessig opp.

Den siste krisen har allerede vart en uke. Rundt 80 prosent av Arbeidsdepartementets 100.000 pc-er har stått uten tilgang de siste dagene. Krisen skyldes en alvorlig feil i en vedlikeholdsoperasjon.

Systemoperatører jobber på spreng for å løse krisen og hevder at 95 prosent av pc-ene vil være oppe i løpet av kort tid. Arbeidsministeren Alan Johnsen ønsker en rapport om rollen til Microsoft og EDS i saken.

Kaoset kommer bare kort etter en annen it-skandale. For en uke siden måttet sjefen i barne-etaten si fra seg jobben etter en katastrofal introduksjon av ett nytt datasystem. Etter startrperioden viste det seg at systemet tildelte bare en av åtte familier den rette summen barnetrygd.

Kaoset oppsto sist helg da et mindre antall pc-er i etaten skulle oppdateres. Den nyeste datafeilen vil føre til at Arbeidsdepartementet vil ha et enormt ettersleng av ubehandlede saker som vil presse dem i lang tid fremover.