120 000 it-jobber forsvinner

120 000 it-jobber forsvinner

Massekutt i tyske bedrifter kaster outsourcingsskygge på Europa.

De 500 største tyske selskapene vil kutte 120 000 it-arbeidsplasser på grunn av outsourcing. Det betyr at nesten hver annen it-arbeidsplass forsvinner, skriver det tyske IDG-bladet Computerwoche.

Tallet på 120 000 er netto. Ifølge analyseselskapet A.T.Kearney vil 145 000 arbeidsplasser på it-avdelinger tapt, men vil det skapes 25 000 nye arbeidplasser innen it-ledelse.

Ifølge analysen er det en kombinasjon av å sette ut arbied både innenlands og til andre land pluss effektivisering, som medfører den enorme endringen i arbeidsstruktur på it-avdelinger.

LES OGSÅ: EDB på bunnen og Ergo på topp

It gir ingen vekst

Hver annen it-arbeidsplass vil være berørt av denne omorganiseringen innen 2011, ifølge rapporten fra selskapet. Konklusjonen er det stikk motsatte av det som er sag i tidligere rapporter, for eksempel fra Deutsche Bank, som har påstått at det å sette ut jobber ikke vil føre til færre it-jobber i Tyskland.

- For mange bedrifter står it-kostnadene i veien for videre vekst. Store deler av it-budsjettene anses som kostnader som ikke skaper verdi eller vekst, sier analytiker Holger Röder til Computerwoche.

Det viser seg at virksomheter i økende grad ikke lenger er inteessert i å investere i foreldet it-infrastruktur, og heller vil sette ut arbeidet. Dette kan det tyske næringslivet spare 10 milliarder euro på, rundt 83 milliarder kroner, hvert år, mener analyseselskapet.

På grunn av utsetting av arbeid vil it-avdelingene omorganiseres totalt. Ut fra resultatene i rapporten vil bare 20 prosent av it-jobbene frem til 2011 være uberørt. De betyr at it-avdelinger vil bygges ned i sin helhet, og der de blir igjen vil de ansatte få andre oppgaver. Samlet vil det altså føre til et tap på 145 000 arbeidsplasser i it-avdelinger i Tyskland alene.

LES OGSÅ: It-polakker vil jobbe for nordmenn

Les om:

IT-Karriere