Advarer mot økning i kredittbedrageri

Advarer mot økning i kredittbedrageri

Desperate distributører og forhandlere har bidratt til mer kredittbedrageri, ifølge europeiske kredittansvarlige.

Produsenter, distributører og forhandlere i it-bransjen må være mer på vakt ved inngåelse av nye kontrakter, spesielt når avtalene det er snakk om fremstår som svært lukrative.

Det er advarselen fra P&A Receivables, et britisk selskap som leverer tjenester for inkasso og kreditthåndtering til it-bransjen.

På selskapets EMEA European Credit Forum (ECF) i Amsterdam, der kreditt- og finansdirektører fra ledende it-produsenter, distributører og tjenestetilbydere fra hele Europa nylig var samlet, ble det hevdet at problemet med kredittbedrageri i kanalen øker.

- En ting vi kan være ganske sikre på er at omfanget av bedrageriet ikke har blitt mindre. Dette er et problem både innen offentlig og privat sektor, og it er en av de bransjene som kriminelle nå retter seg mot, sier Darren Hodder, direktør for Europa, Midtøsten og Asia (EMEA) i konsulentselskapet Fraud Consulting, i en pressemelding.

Utnytter desperate selskaper

Ifølge britiske National Fraud Authority førte kredittbedrageri innen it, media og teknologi til et tap på 948 millioner pund i 2008, tilsvarende 8,9 milliarder kroner.

Omfanget har ifølge Fraud Consulting økt vesentlig de siste 18 månedene, og selskapet mener de samlede tapene som følge av bedrageri kan komme til å nå 14,1 milliarder kroner i 2010.

Både kortsiktige og langsiktige bedragerier øker. Langsiktige bedragerier skjer ved at kriminelle legger inn mindre ordre hos en distributør og betaler kontant. Etter å ha bygget opp tillit og en god kredittvurdering legger bedragerne inn en større ordre, før de forsvinner for å selge varene videre et annet sted.

Kortsiktige bedragerier kalles ofte føniksbedrageri, finner sted i et kortere tidsrom og er gjerne internettrelaterte. Her utnytter svindelforetaket distributører eller forhandlere som er desperate etter nye kontrakter og unnlater risikovurderinger, kredittsjekker eller andre referanser.

- I tillegg til kredittbedragerier er kredittkordsvindel et problem. Identitetstyveri som rammer enten enkeltpersoner eller bedrifter vokser også med en skremmende takt, og både små og store bedrifter er mål for kriminelle, sier Hodder.

- Svake kontrollrutiner

Ifølge Laurie Beagle, avdelingsdirektør i P&A Receivables, har finanskrisen i stor grad bidratt til økningen av kredittbedrageri.

- Etter at maskinvaresalget kollapset i enkelte segmenter i fjor, har mange blitt mer og mer desperate etter nye kontrakter, sier Beagle.

- Som en konsekvens har mange hoppet over vanlige kontrollrutiner. De kriminelle ser at dette er en stor mulighet og har grepet muligheten med begge hender. Alle som jobber i kanalen må sørge for at de har rutiner på plass før de undertegner med nye kunder eller øker kreditten deres, sier han.

En av grunnene til at antallet bedragerier har økt er ifølge Beagle at de faktisk fungerer.

- Mange har åpnet for å la seg utnytte. Ofte finner vi at prosessene rundt kredittgodkjenning er svake, og som et resultat er de ekstremt sårbare for denne typen bedrageri. De må stramme opp og lukke hullene i gjerdet, sier Beagle.

Han mener kredittbedrageriet vil bidra til å gjøre bedringen etter finanskrisen vanskeligere.

- Tap som følge av slike bedragerier går rett på bunnlinjen, noe som vil føre til at produsenter og distributører strammer inn på sine kredittvilkåren og må bruke lenger tid på bakgrunnsjekker.

Les om: